Eerste editie StadsQuiz Tilburg groot succes: Team Erfgoed Tilburg wint

stadsquiz tilburg

Met de eerste editie van de StadsQuiz heeft Kiwanis Tilburg afgelopen zaterdag een beloftevol evenement op de kaart gezet. Zesentwintig teams bogen zich over meer dan 200 vragen in 12 categorieën. ’s Avonds tijdens een letterlijk swingend feest overhandigde burgemeester Weterings in het Willem II stadion de beker aan het winnende team ‘Erfgoed Tilburg’.

De Johan Stekelenburgstichting ontving een bedrag van tienduizend euro voor een project voor kansarme Tilburgse kinderen.

stadsquiz

StadsQuiz Tilburg

Exact om vijf uur ’s middags reikte de organisatie de quizboekjes in speciale ‘goodiebags’ uit en gingen de teams enthousiast aan de slag. Een aantal van hen gebruikten ruimtes in het stadion en anderen richtten hun “zenuwcentrum” thuis, in de kroeg of elders in. Steven Brunswijk, alias De Braboneger, zocht samen met een cameraman enkele teams op om de sfeer te proeven en vast te leggen. Fanatiek stortten de in totaal driehonderd deelnemers zich op de 222 vragen, vooral over  Tilburg in de rubrieken: beroemdheden, muziek, sport, geloof, politiek, cultuur, onderwijs, economie, historie en Tilburgse Taol. Zo stoeide men bijvoorbeeld met vragen over het aantal staalkabels aan het kroepoekdak van het station, het kenteken van de auto waarmee in 1965 de AMRO-bank op de Heuvel werd overvallen of over het woord ‘haffel’. Ook moest het aantal stoeltjes in het uitvak van het stadion worden opgelepeld. En dat was echt alleen mogelijk door ze zelf te gaan tellen!

De deelnemers hadden vier uur om de antwoorden te vinden en deze online door te geven. Ieder team had zijn eigen methodiek, soms met complete hulplijnen via whatsapp groepen met ‘deskundige’ vrienden of familieleden. “Eigenlijk deden nu dus al veel meer mensen mee dan de genoemde driehonderd,” stelt Karel Luttikholt, president van de Kiwanis club Tilburg.

De quizzende groepjes zorgden voor een gezellige en tegelijk spannende sfeer in de skyboxen en de overige ruimten, terwijl men een drankje en een hapje kon nuttigen, waaronder het oer-Tilburgse Broodje Jantje, dat op zo’n evenement natuurlijk niet mag ontbreken. Vanaf 21.00 uur sloot de antwoordmogelijkheid en druppelden alle teams binnen, waarop “Braboneger” Steven Brunswijk de feestavond op geheel eigen wijze opende. De sfeer zat er al goed in toen twee uur later een filmimpressie werd getoond van enkele zwoegende teams. Daarna overhandigde de Kiwanispresident een ‘cheque’ van tienduizend mille aan de zichtbaar verraste Wim Bens, voorzitter van de Johan Stekelenburgstichting. Bens lichtte bij die gelegenheid kort het project “kansarme kinderen ook online ” toe.

Team Erfgoed Tilburg wint quiz

Het hoogtepunt was natuurlijk de bekendmaking van de winnaars door burgemeester Theo Weterings. Na quizkampioen team ‘Erfgoed Tilburg/Stadsmuseum’, gingen ook het team ‘Theresia Ontspoort’ (tweede plaats) en het team ‘Kiwanis Mark en Leij Goirle’ (derde plaats) met een beker naar huis! Weterings bedankte de Kiwanis voor het mooie resultaat en complimenteerde hen met deze nieuwe en veelbelovende loot aan de Tilburgse evenementenkalender. Daarna ging het feest nog swingend tot in de kleine uurtjes door.

Kiwanispresident Karel Luttikholt kijkt met grote tevredenheid terug: “een idee bedenken en voorbereiden is één ding, maar zien dat alle puzzelstukjes op hun plaats vallen, is twee. Als club hebben we er de schouders onder gezet en blijkbaar met succes. We zullen evalueren, maar ik kan nu al zeggen dat er volgend jaar zeker een tweede editie komt. Wat mij betreft doen er dan minstens vijftig teams mee en liefst nog meer. Gelet op de positieve reacties van de deelnemers, moet dit lukken.” Tenslotte spreekt Luttikholt zijn grote dank uit voor de diverse bedrijven die op een of andere manier de StadsQuiz hebben gesponsord: “zonder sponsoring is een evenement als dit simpelweg niet mogelijk.”

stadsquiz