Eerste festivalweekend Incubate zeer geslaagd

Incubate Festival

Tilburgs festival voor grensverleggende cultuur beleeft succesvol eerste festivalweekend in nieuwe vorm. Afgeslankt en goed bezocht; scherp geprogrammeerd als vanouds.

Het festival werd vrijdagavond geopend in De NWE Vorst door de nieuwe algemeen directeur Jan Zobel, die in een volle zaal het glas hief op het eerste van drie festivalweekends in 2016.

Foto: Jostijn Ligtvoet fotografie

Officiële opening

Daarna vond de officiële openingshandeling plaats door wethouder van Cultuur Marcelle Hendrickx en gedeputeerde Henri Swinkels, die samen het wereldkampioenschap tafeldrummen openden. Zij, en de overige deelnemers, werden uiteindelijk verslagen door de winnaar, de 9-jarige Iwan ‘De Verschrikkelijke’ Straasheym.

Incubate

Later op de avond vond in café Extase de vijfde editie van Eurabia plaats. Hiervoor waren ook bewoners van Tilburgse AZC’s uitgenodigd, waardoor de DJ’s én de dansvloer een goede mix van culturen tentoonspreiden.

Zoals altijd bespeelde Incubate dit weekend de hele stad; van intieme clubshows tot concerten in Poppodium 013. Deze keer hand in hand met MeiMarkt en Hap-Stap. Festivalbezoekers tussen de rommelmarktstruiners, snackzoekers en vaste zaterdagavondzuipers.

Een dwarsdoorsnede van Incubate betekende onder andere in 013 bijzondere performances van de Canadese noise artiest The Rita en van krautrock legende Michael Rother (Neu!/Harmonia), terwijl in Paradox intieme optredens van onder andere freejazz improv band Naked Wolf en Ken Vandermark/Nate Wooley te beleven waren. Terwijl in Cul de Sac de eenmanband Olivier Heim optrad viel in de Stadskelder onvervalste hardrock van Bonne Aparte te beluisteren.

Theater en beeldende kunst waren vertegenwoordigd in De NWE Vorst: het Vlaamse theatergezelschap Het Kip speelde de voorstelling ‘We Might As Well Fail’, terwijl in de kelder van het gebouw de eerste sculpturen van de Nederlandse beeldend kunstenaar Martijn Hendriks te zien waren.

Afsluiting

De nacht van zaterdag op zondag werd afgesloten met enerzijds duistere metalklanken van de Engelse band Conan in Little Devil en anderzijds liedjes over snoepjes en menstruatie door de Amerikaanse vrouwenband Tacocat in café Extase.

Uitzonderlijk waren de optredens van Arpanet, pioneer op gebied van elektronische muziek, en de koningen van US Noise Wolf Eyes, beide op zondag, te noemen. De verrassing van een nieuwe groep als Glice maakt Incubate het meest Incubate: de altijd eclectische mix aan bands die voor iedereen met open oren en een open mind verrassingen in petto heeft.

Meer informatie

In totaal bezochten circa 1000 bezoekers het festival. Incubate behield ook tijdens deze kleinere editie haar internationale aantrekkingskracht, met bezoekers uit onder andere Hongarije, Frankrijk, Groot Brittannië, Polen, Ierland, Tsjechië en Finland.

Incubate heeft in 2016 een nieuwe vorm aangenomen: waar het festival voorheen plaatsvond gedurende één volle week in september, kan de bezoeker vanaf dit jaar uitkijken naar drie weekenden vol grensverleggende muziek, beeldende kunst, film en cultuur, verspreid over het jaar. De volgende edities vinden plaats op 8 tot en met 11 september en op 10 en 11 december.