Eerste producten 013 Denim uitgereikt aan burgemeester

013 denim

Burgemeester Peter Noordanus heeft afgelopen woensdag de allereerste producten ontvangen die gemaakt zijn van 013 Denim. Noordanus ontving een spijkertas en een wuifdoekje. Zowel het wuifdoekje als de de tas spelen een belangrijke rol tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn vrouw, koningin Maxima, aan Tilburg op 27 april aanstaande. Noordanus ontving de twee denimproducten uit handen van Philip Boumans, directeur van textielbedrijf Wolkat.

Textielstad Tilburg is de thuisbasis van 013 Denim, een duurzame stof die werelden verbindt, verhalen vertelt en aanzet tot nadenken. 013 Denim wordt voor 50% gemaakt van gerecyclede Tilburgse spijkerbroeken en voor 50% van biologisch katoengaren uit India waar boeren een betere prijs voor krijgen. De spijkerbroeken zijn begin dit jaar ingezameld door zes Tilburgse scholen. 013 Denim staat symbool voor de draden die het beste van het bedrijfsleven, cultuur, onderwijs en burgers in Tilburg met elkaar verbinden.

Oplage vijfduizend

De tas die Noordanus ontving, is ontworpen door de 17-jarige ROC-studente Maud van Irsel uit Tilburg. Mauds tas is in een oplage van 5.000 stuks geproduceerd door textielbedrijf Wolkat en is tijdens Koningsdag voor 10 euro te koop zijn bij het VVV-kantoor, de VVV pop-up store (bij het station), Mercure Hotel Tilburg Centrum en bij de stand van 013 Denim op de Heuvel. Wie niet wil wachten tot Koningsdag, kan vanaf zaterdag terecht bij het VVV-kantoor voor een tas van 013 Denim. De wuifdoekjes – echte collectors items – worden tijdens Koningsdag gratis uitgedeeld door de gemeente. 

Uniek samenwerkingsverband

Het duurzame 013 Denim is het resultaat van een uniek samenwerkingsverband. Het project wordt gedragen door diverse Tilburgse partijen die het textielverleden van de stad eren en op een vernieuwende en duurzame manier met textiel bezig willen zijn. De deelnemende partijen zijn: Fontys Academy for Creative Industries, Michel Klop Fotografie, Rabobank Tilburg en omstreken, ROC Tilburg | School voor Mode, VeertienElf Media en Wolkat 100% circulaire recycling. Het project wordt ondersteund door: 013 Straatjes, Citymarketing Tilburg, De Kerf & Van Sprang notarissen, Gemeente Tilburg, Interpolis, Rabobank Foundation en Van Boekel Smits & Willems Belastingadviseurs. Overige partijen die onderdeel zijn van de Tilburgse Textielgroep: Bonheur Horeca Groep, Havep, Innofa, Joris van Spaendonck, TextielMuseum en Tricorp.

tas