Eerste Witteveen Memorial Fellowship voor Michiel Bot

De eerste Witteveen Memorial Fellowship on Law and Humanities, waar Tilburg University meer dan zestig aanvragen voor ontving, is toegekend aan Michiel Bot. Hij zal vanaf eind mei 2015 drie maanden te gast zijn bij het Department of Public Law, Jurisprudence and Legal History van Tilburg Law School, waar hij een artikel over het recht op literatuur zal schrijven en deel zal nemen aan het Tilburgse academische leven.

Michiel Bot is gepromoveerd in de vergelijkende literatuurwetenschap aan New York University en behaalde mastergraden in de rechten, filosofie en culturele analyse aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doceert aan het Hannah Arendt Center for Politics and Humanities van het Bard College in de Verenigde Staten. Zijn wetenschappelijke interesse strekt zich uit van recht en literatuur, kritische theorie, retorica en politieke filosofie tot rechtstheorie, literatuurtheorie en postkoloniale literatuur en theorie.

In zijn dissertatie stelde Bot paradigma’s ter discussie voor het beoordelen van tegenstrijdige claims over ‘aanstootgevende’ uitspraken in de hedendaagse jurisprudentie en politieke, kritische en rechtstheorie, door middel van retorische analyse en door onderzoek naar de esthetische dimensie van aanstoot geven en nemen. Hoewel hij bijvoorbeeld de Deense cartoons van de profeet Mohammed sterk bekritiseerde, betoogde hij uiteindelijk dat een ‘recht op aanstoot geven’ cruciaal is voor de nauw verweven praxes van kritiek en democratie. Maar zijn onderzoek verdedigde eveneens een ‘recht op aanstoot nemen’, wat kan worden gebruikt tegen pogingen om het uiten van verontwaardiging te verwerpen als een illegitieme inmenging van morele of religieuze gevoelens in een publieke sfeer die puur ‘rationeel’, ‘amoreel’ en ‘seculier’ zou moeten blijven.

Over de Witteveen Memorial Fellowship on Law and Humanities

Tilburg University heeft de jaarlijkse Witteveen Memorial Fellowship on Law and Humanities ingesteld ter nagedachtenis van het leven en werk van hoogleraar Willem Witteveen, die samen met zijn vrouw en dochter omkwam bij de ramp met MH17 in Oekraïne in juli vorig jaar. Met deze beurs wil de universiteit jaarlijks een junior onderzoeker (promovendus of postdoc) de kans geven om zich gedurende drie maanden aan Tilburg Law School te ontplooien op het snijvlak van recht en geesteswetenschappen.

Willem Witteveen was een voorvechter van de interdisciplinaire en contextuele benadering van de rechtswetenschappen in Nederland en aan de Tilburg Law School, zowel in het onderzoek als in het onderwijs. Binnen de rechtswetenschappen ligt het accent vaak op de sociale wetenschappen, maar Witteveen richtte de aandacht op het snijvlak van recht en geesteswetenschappen. Retorica, literatuur, politieke filosofie en (intellectuele en culturele) geschiedenis vormden een vruchtbare grond voor zijn vele bijdragen aan de academische wereld, politiek en samenleving. Witteveen hechtte veel waarde aan de ontwikkeling van studenten volgens het klassieke Bildungsideal waarin expressie en contact met klassieke teksten centraal staan. Zo progressief als veel van zijn werk is, zo sterk was hij ook gehecht aan het traditionele academische leven met alle mogelijkheden voor directe uitwisseling van ideeën. Witteveen was de grondlegger van de interdisciplinaire bachelor Liberal Arts and Sciences aan Tilburg University.