Eetwinkel BLYF wil vanuit Tilburg heel het zuiden veroveren

blyf

Het Dwaalgebied is sinds vorige maand een uniek pareltje rijker: Eetwinkel BLYF. De winkel van de 25-jarige Pleun Verhaaren is met groot enthousiasme van start gegaan. Nu is het tijd om naar eigen zeggen stapje voor stapje verder te gaan uitbouwen, tot een bijzonder ’thuis’ voor alle Tilburgers.  Wij namen alvast een kijkje en spraken met Pleun.

“Het idee van een eetwinkelconcept is ontstaan na vele bezoekjes aan de Randstad, waar we een grote diversiteit van leuke eetwinkeltjes ontdekten, welke overwegend toegespitst waren op biologische en vegetarische producten, met daarnaast een zeer gevarieerd assortiment leuke & lekkere ‘eet’ producten. Je kon er vaak wel een kop koffie to-go kopen, maar gezellig ter plaatse even gezellig een kopje koffiedrinken of even heerlijk lunchen was vaak niet mogelijk.”

‘Een winkel waar je ook kunt eten’

BLYF is een gezellige eetwinkel geworden waar je voor elk moment van de dag de lekkerste en gezondste producten kunt kopen en meenemen. Tegelijkertijd kun je er gezellig afspreken, zitten werken, heerlijk lunchen en brunchen. Je vindt bij BLYF volgens Pleun een onderscheidend assortiment aan houdbare en dagverse producten zoals dagelijks wisselende kant-en-klaar gerechten, zalige salades, de lekkerste broodjes, desserts, bijzondere wijnen, frisdranken, bieren, borrelhapjes en heerlijke verste taart- en gebakproducten. Ook kun je er terecht voor een breed chocolade assortiment met een tal van lekkere verrassende tussendoortjes voor thuis.

“Ondanks dat een behoorlijk groot gedeelte van het assortiment biologisch, veganistisch en/of glutenvrij is, hebben we met verrassend lekkere producten ook zeker aan de Brabantse bourgondiër gedacht. Alle producten in de winkel kun je meenemen naar huis of lekker hier opeten en alles op de menukaart kun je meenemen naar huis.”

Pleun denkt dat Brabanders uitermate geschikt zijn voor dit concept. “Wij zijn lekker nuchter. Ik hoorde in mijn omgeving vaak: ik hoef al die tierlantijntjes niet; ik wil gewoon echt een lekker broodje en een lekkere maaltijd.”

blyf

‘We excelleren in bijzondere broodjes en maaltijden’

De reacties in de eerste maand zijn ontzettend leuk en positief. “Mensen vinden de winkel absoluut gaaf, mooi en de producten lekker. Soms is het nog wel een beetje eng, want het zijn natuurlijk producten die mensen niet kennen of je niet tegenkomt in de supermarkt. Over het horecagedeelte is iedereen super positief en inmiddels hebben we ook al wekelijks terugkerende gasten. Ook studenten weten hun weg naar BLYF te vinden en komen hier werken onder het genot van een kop thee of koffie met wat lekkers.”

BLYF werkt met twee chef-koks die wekelijks drie maaltijden samenstellen die je zowel kunt afhalen als ter plekke kunt opeten. “Afgelopen week hadden we bijvoorbeeld Marokkaanse lam met couscous, of een bijzondere Rendang met lekkere rijst of voor de echte Bourgondiër een smaakvolle Boeuf Bourguignon op het menu.” Deze maaltijden wisselen we wekelijks en communiceren we ook via social media en in de winkel.”

Ook leuk: je kunt er heel veel producten kopen die je niet in de supermarkt vindt. Frisdranken, bieren, wijnen, chips, bijzondere popcorn, meringues in bijzondere smaken en formaten, koekjes, jams, chutney’s, theetjes en veel meer. “We gaan ook steeds meer onze eigen producten ontwikkelen, waarbij we een breder assortiment maaltijden, gevarieerde salades en borrelhapjes zullen gaan ontwikkelen. Maar we merken ook dat veel mensen een van de bijzondere producten kopen als een leuk cadeautje voor iemand.” Met het oog op aanstaande feestdagen gaat BLYF zich nog meer richten op leuke cadeautjes en zullen ze voor de zakelijke markt kerstpakketten gaan samenstellen.

Pleun is heel duidelijk als het gaat om de specialiteiten van het huis. “We excelleren denk ik in onze lekkere maaltijden en bijzondere broodjes. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel, waarbij we ook proberen zoveel mogelijk verse kwaliteitsproducten te gebruiken uit het Tilburgse of directe omgeving. Ons vlees komt bijvoorbeeld van LeJeune, al ons brood van Bakker Martin en onze lekkere taarten van Tarte-Tatin, diverse biersoorten van Kraftbier.”

Momenteel kun je bij BLYF verse maaltijden, broodjes, soepen en desserts kopen. “We willen dat uit gaan breiden met ontbijtjes, verse sappen, yoghurtjes, lekkere borrelproducten, maar ook huisgemaakte Granola en meer.”

blyf

‘Het Dwaalgebied is top’

Over de locatie is Pleun zeer te spreken. “Het Dwaalgebied is top door de unieke winkels die er zijn gevestigd, hier willen ondernemers net even iets anders doen. Dat merk je ook aan de mensen die hier komen. Mensen willen iets anders. Al die verschillende zaakjes versterken elkaar en maken het gebied mooier.”

“Het nadeel van het Dwaalgebied is dat niet heel Tilburg langs komt lopen zoals in bijvoorbeeld de Heuvelstraat. Je moet ons wel echt weten te vinden en ontdekken of ons kennen van horen zeggen.”

Aan ambities overigens geen gebrek. “We openen hopelijk volgende maand de BLYF vestiging in Breda, eveneens in een super mooi monumentaal pand dat 2,5 keer zo groot is als in Tilburg. We willen BLYF het liefst in leuke bijzondere plaatsen in Brabant en Limburg uitrollen. Maar eerst Tilburg en Breda netjes neerzetten en zorgen dat iedereen zich thuis voelt bij BLYF.”

Ook voor de vestiging in Tilburg heeft Pleun een aantal plannen voor de korte termijn. “Binnen enkele weken komt onze nieuwe website online. Hier kunnen mensen maaltijden bestellen om thuis te laten bezorgen of af te halen. Ook kunnen bedrijven zelf hun lunch en borrelhappen samenstellen om te laten bezorgen.”

blyf