Eigen identiteit voor Typisch Tilburg Kalender 2010

Vierhonderd badeendjes, hooikoorts en échte modellen

Begin december komt de vijfde Typisch Tilburg Kalender uit. Het creatieve team onder leiding van fotografen Camiel Donders en Tommy de Lange zijn druk bezig om de laatste hand aan de foto’s te leggen. 

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de foto’s van de Typisch Tilburg Kalender. Het creatieve team van de kalender is non-stop bezig met foto’s bewerken. Camiel Donders, die samen met Tommy de lange de foto’s heeft gemaakt voor de kalender: “We zijn nu druk bezig met de beeldbewerking. Daar gaat aardig wat tijd in zitten, niet zozeer omdat we de modellen zelf moeten retoucheren, maar omdat elk grassprietje, elke schaduw op een foto een bepaalde betekenis heeft.”

Blubber
De afgelopen maanden is het creatieve team druk bezig geweest om de dertien Typisch Tilburgse modellen op de mooiste plekjes in de stad te fotograferen. Tijdens de fotoshoots werden haar en visagie verzorgd door Rutten Kappers. De complete styling lag in de professionele handen van Muriël Louer en Gwen Moritz. Donders vond de shoot in een oude leerfabriek erg leuk om te doen. “Dat is een locatie waar gewoon niets aan gestyled hoefde te worden. Alles klopte. Maar iedere shoot heeft iets unieks.” Dat beaamt ook fotograaf Tommy de Lange, die voor één van zijn shoots tot aan zijn middel in de blubber heeft gestaan. “Het was een shoot waarvoor ook 400 badeendjes voor nodig waren, dus dat was heel bijzonder.” Tijdens andere opnamen moest De Lange in een weiland hooibalen sjouwen om zo de perfecte compositie te creeren en dat terwijl de fotograaf met flinke hooikoorts te kampen had. “Ik stond aan het einde van de dag helemaal onder de bulten!”

Het niveau van de modellen ligt volgens de fotograaf dit jaar een stukje hoger dan in voorgaande jaren. “We hebben ook een leeftijdsgrens ingesteld, zodat dit jaar wat oudere modellen op de kalender prijken. Voorheen kregen we iets te veel aanmeldingen van kinderen onder de twaalf jaar. Dit jaar weten de modellen, zoals echte modellen, wat ze moeten doen en ze zijn erg fotogeniek.”

Thema
Hadden de vorige vier kalenders thema’s als Hemelse Beelden, Richting Tilburg, Natuurlijk Tilburg en Tilburg Horizontaal: dit jaar is voor een geheel andere aanpak gekozen. Donders: “De kalender heeft dit jaar een heel andere uitstraling. Het thema is nog geheim en qua uitstraling hebben we meer een eigen identiteit gekregen. Aan het creatieve team is dit jaar Loek van den Boogaard toegevoegd van Bureau Zuid. Hij houdt zich bezig met de opmaak. Ook hij zorgt voor een zeer goede inbreng in het creatieve proces.”

Goede doel
Donders en zijn team zijn nog steeds op zoek naar bedrijven die het project willen ondersteunen. “Omdat de kalender dit jaar iets meer dan kostendekkend is, gaat het geld wat overblijft naar een goed doel. Welk doel houden we nog even geheim”, vertelt Donders. Voor bedrijven zou dit volgende de voorzitter van de Stichting Typisch Tilburg een extra duwtje moeten zijn: “Je bedrijf krijgt geweldige exposure door een uniek project én je steunt het goede doel.”

Typisch Tilburg
De TypischTilburg Kalender is een glossy jaarkalender met unieke modellen uit de gemeente Tilburg. Aan de TypischTilburg Kalender is een jaarlijkse modellenwedstrijd gekoppeld: de TypischTilburg Modellenwedstrijd. Dit is een wedstrijd tussen Tilburgse modellen voor een plekje op de TypischTilburg Kalender.

Voor meer informatie: www.typischtilburg.nl