Het is inmiddels 12,5 jaar geleden dat de 53-jarige Joyce Snijders startte met het prachtige bedrijf SenseZorg. Al die tijd al biedt het Tilburgse bedrijf ambulante zorg aan mensen met diverse hulpvragen. En met verve! SenseZorg heeft inmiddels 22 mensen in dienst en mag zich een betrouwbare zorgaanbieder in de regio noemen. Nu Joyce haar bedrijf definitief op de kaart heeft gezet, is het tijd voor een andere droom: wonen in het buitenland. En dus neemt de 30-jarige Ilse Haans de dagelijkse leiding over SenseZorg als directrice en mede-eigenaresse over. Joyce blijft mede-eigenaresse van het bedrijf en op de achtergrond betrokken. Tijd voor een interview met de twee bevlogen dames met liefde voor de zorg.
Joyce is geen onbekende in Tilburg. Zo komt ze uit een horecafamilie en stond ze ooit aan het roer van de Excellent aan de Korte Heuvel en Café De Buurvrouw aan de Paleisring. Maar een heel leven in de kroeg? Die ambitie had ze niet. “Er was destijds al een tekort in de zorg. Ik ben toen gaan solliciteren bij Prisma en heb daar in tien jaar enorm veel geleerd. Daarna heb ik nog een jaar bij de RIBW gewerkt totdat iemand grapte: ‘Waarom begin je eigenlijk niet voor jezelf?’. Vervolgens heb ik een grote auto aangeschaft en ben ik vakanties gaan organiseren voor mensen met een beperking.”
Op dat moment ging het balletje rollen en diende de ene na de andere cliënt zich aan bij Joyce. In september 2009 startte ze met Sense en in 2010 was het al zo druk dat ze hulp kon gebruiken. Zus Sandy – die nog steeds bij SenseZorg werkt – werd ook bij het bedrijf betrokken. “Zij is echt mijn steun en toeverlaat. Ze is echt een allrounder en weet meer van dit bedrijf dan ik. Maar de ambitie om de zaak ooit over te nemen, heeft ze niet. Gelukkig blijft Sandy lekker in Nederland en voor Sense werken.”
Nieuwe directrice, verder blijft alles hetzelfde
Het besluit van Joyce om naar het buitenland te vertrekken, kwam vorig jaar. “Werken in de zorg is turbulent, wat veel stress met zich meebrengt. Toen mijn moeder net voordat ze overleed tegen me zei dat het leven niet bestaat uit werken, ging in mijn hoofd de knop om en besloot ik dat het tijd voor mij was.” En dus vertrekt Joyce samen met haar vriend op 21 april naar het Spaanse stadje Torrent, zo’n dertig kilometer van Valencia vandaan. Hier gaat ze op een prachtige plek wonen boven op een berg met uitzicht over een prachtig dal. “Het huis leent zich uitstekend voor het geven van trainingen en we gaan twee kamers gebruiken als bed & breakfast!”
Ilse neemt de bedrijfsvoering vanaf 1 mei over. Ze werkt reeds zeven jaar bij SenseZorg, kwam binnen als persoonlijk begeleidster en groeide door naar teamleider en later als operationeel manager. En nu staat ze dus aan het roer van een mooi Tilburgs zorgbedrijf. “Het is een hele uitdaging, maar ik heb er alle vertrouwen in. Het is altijd mijn droom geweest om een zorgbedrijf te runnen. Ik ben blij dat ik nu die kans krijg.”
Of Ilse lang moest nadenken voordat ze de uitdaging aan zou gaan? “Eigenlijk niet! Wat mij betreft kon dit niet snel genoeg gebeuren. Ik ben blij dat Joyce nog als mede-eigenaresse betrokken blijft en me wekelijks blijft adviseren.” Joyce voegt toe: “Ik ben zo blij met Ilse. Zonder haar zou ik de stap naar Spanje niet kunnen maken. Ze is echt een topper in alles wat ze doet, maar ondernemerschap kun je niet leren door een overdracht op papier te zetten. Ik blijf dus als een soort van mentor betrokken en kom ook regelmatig terug deze kant op.”
Toch heeft Ilse een hoop ambities. “Er staat een nieuwe vorm van aanbesteden voor de deur, daar gaat mijn aandacht eerst naartoe. Daarnaast wil ik SenseZorg breder op de kaart zetten en in de
toekomst ook meer inzetten op het behandelen van (toekomstige) cliënten. Nu bieden we begeleiding aan, maar we zijn intern ook bezig om ervoor te zorgen dat we met gekwalificeerde collega’s ook behandelingen kunnen gaan aanbieden.”
Mensen in hun kracht zetten
Maar wat doet SenseZorg dan precies? Ze bieden ambulante dienstverlening voor iedereen met een zorgvraag en dat voor alle leeftijden. “Ik heb SenseZorg ooit opgezet omdat ik vond dat er in de zorg omvoldoende naar de behoeften en kansen van een cliënt werd gekeken. Dat mensen psychische problemen hebben, maakt ze niet minder dan een ander: het zegt alleen iets over wat zij hebben meegemaakt. Wij bieden zorg vanuit het hart en kijken bij iedere zorgvraag welke collega het beste bij de cliënt past. Bij SenseZorg werken we zonder oordeel, vanuit gelijkwaardigheid en uit het hart!”
Dat doet SenseZorg met een hecht en bevlogen team. “De wisselwerking tussen de mensen die wij helpen en onze collega’s is prachtig om te zien. Maar ook hoe de collega’s met elkaar omgaan, is grandioos. De mensen die hier werken zijn allemaal enorm bevlogen en enthousiast. Soms moet ik ze eerder afremmen dan stimuleren.”
Met wat voor hulpvragen cliënten allemaal bij Sense aankloppen? “Dat is heel divers. Van opvoedvraagstukken tot autisme, van mensen die moeite hebben met hun financiën tot verslavingsproblematieken. Eigenlijk kun je met iedere hulpvraag bij ons terecht.”
Bij SenseZorg kijken ze dus echt naar de behoeften van de cliënt. “Cliënten zijn bij ons geen nummertje. Wij proberen mensen in hun kracht te zetten en in zichzelf te laten geloven. En als dat kan door minder zorg of begeleiding aan te bieden, doen we dat. Het helpen van mensen, staat bij ons voorop. We hebben dan ook niet de ambitie om groot te zijn. We willen zo groot zijn als dat het nodig is.”
Maar wat de hulpvraag ook is, het doel is altijd om ervoor de zorgen dat mensen hun eigen kwaliteiten gaan ontdekken. En liever nog: zorgen dat ze SenseZorg niet meer nodig hebben. Dat lukt regelmatig! “We hebben zelfs iemand in dienst die 10 jaar geleden begeleiding bij ons heeft gehad. Dan is de cirkel voor ons écht rond. Of cliënten die we begeleiden en nu ook een opleiding doen tot maatschappelijk werker. Ook een mooi verhaal is dat we iemand in begeleiding hadden die bijna dagelijks begeleiding nodig had. Ze is voor de liefde naar het Noorden van het land vertrokken, getrouwd en heeft geen begeleiding meer nodig. Van dat soort verhalen worden we altijd vrolijk en doen we het voor!”
Coaching en trainingen
Los van persoonlijke begeleiding voor mensen met een hulpvraag, biedt SenseZorg ook trainingen en coaching aan voor mensen die zich willen ontwikkelen en andere organisaties. Zo heeft Sense drie collega’s in dienst die ReAttach aanbieden, bijvoorbeeld aan mensen met een burn-out, angsten, depressies en lichamelijke klachten. Dit is een systeemtherapie waarin mensen in vijf – maar meestal drie – sessies worden afgeholpen van angststoornissen. “En het leuke aan deze therapie is dat je niet hoeft te praten om tot een goed resultaat te komen. We leren je om hetgeen wat je dwars zit te verwerken, waardoor je gaat ontdenken. De oorzaak van veel problemen ontstaat namelijk door wat wij denken en zijn gaan geloven over onszelf. Veel mensen die gebruik maken van ReAttach, hebben weer geloof in zichzelf en zijn in staat beslissingen te maken die niet meer belemmerd worden door beperkende overtuigingen en gedachten,” vertelt Joyce.
Altijd verbonden met Tilburg
Ondanks dat Joyce naar Spanje vertrekt, zal ze altijd blijven terugkeren naar Tilburg. “De Tilburgse kermis, de MeiMarkt en carnaval. Dat zijn wel echt evenementen waarvoor ik terugkom. Afgelopen carnaval liep ik gewoon jankend het station uit toen ik die groen-oranje mensenmassa weer zag.”
Maar ook bij SenseZorg zul je Joyce regelmatig tegen blijven komen. “Van oktober tot maart kom ik maandelijks terug om trainingen te geven. Ook houd ik een adviserende & opleidende rol en blijf ik eigenaresse van het bedrijf. En ook heel erg belangrijk: voor onze cliënten en collega’s blijft alles hetzelfde. Die gaan eigenlijk niet merken dat ik meer op de achtergrond ga fungeren!”
Meer informatie
Wil je meer informatie over SenseZorg? Check dan snel de website. Hier vind je meer informatie over het bedrijf, het team en de ervaringen van cliënten. Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen? Volg SenseZorg dan ook op Facebook.