Eindexpositie de nieuwe Vincent vanaf 15 december in Kunstpodium T

de nieuwe vincent

Twaalf jonge kunstenaars van negen tot veertien jaar oud exposeren hun werk in december in Kunstpodium T. Maandenlang hebben ze hun tekentalent ontwikkeld samen met kunstenaars en nu is het tijd om het eindresultaat aan een breed publiek te laten zien. De expositie De Nieuwe Vincent loopt van 10 tot en met 17 december.

De Nieuwe Vincent 2017 wordt georganiseerd door Vincents Tekenlokaal. Dit is een van de erfgoedlocaties in Brabant die samen onder de vlag van Van Gogh Brabant de aandacht vestigen op de Brabantse jaren van Vincent van Gogh en de invloed ervan op zijn verdere carrière. Vincent was dertien jaar oud toen hij naar Tilburg kwam en op de HBS Koning Willem II tekenlessen volgde bij de kunstenaar C. Huysmans.

Het programma

De Nieuwe Vincent is een programma waarin jongeren een creatief proces doorlopen. Ze stappen in een soort rollercoaster waarin ze met veel lol en plezier uitgedaagd worden om te tekenen en te schilderen. De deelnemers werkten met nieuwe technieken die ze nog niet kenden, werden uit hun comfortzone gehaald, werden geprikkeld om te ontdekken, uit te proberen, buiten de bekende paden te wandelen. Zo maakten ze een groei door en kwamen ze erachter waar ze wel en waar ze niet in uitblinken. Ze kwamen erachter waar zij door geïnspireerd raken en ook wat bij hen past. Misschien kunnen we zelfs zeggen dat ze er een beetje achter komen wie zij nou eigenlijk zijn. Zit er een kunstenaar of een schilder in henzelf?

Samen met gelijkgestemden stapten ze dit proces in en doorliepen het vol enthousiasme. Ze bezochten ateliers, musea, een kunstacademie, expositieruimtes. Op elke plek is (samen-) gewerkt, verwonderd, gekeken, zijn keuzes gemaakt en technieken uitgeprobeerd. Het optrekken met verschillende kunstenaars en samen nieuw werk maken, was inspirerend voor zowel de Nieuwe Vincenten als de kunstenaars zelf. Gaandeweg groeide van elke Nieuwe Vincent een portfolio dat ze graag aan iedereen laten zien in een volwaardige expositie. Een climax, waarin de ontwikkeling tot Nieuwe Vincent te zien is. Van 15 t/m 17 december 2017 is iedereen welkom om te komen kijken in Kunstpodium T. Tijdens de besloten opening op zondag 10 december wordt door een deskundige jury één Nieuwe Vincent gekozen die de Jan Naaijkens Junior prijs ontvangt van het Noord-Brabants Genootschap.