EK 2017 vrouwenvoetbal naar Nederland

ek vrouwenvoetbal

Noord-Brabant is met speelsteden Breda en Tilburg goed vertegenwoordigd tijdens het EK vrouwenvoetbal 2017. De voetbalstadions van NAC Breda en Willem II Tilburg zijn in 2017 speellocaties voor het EK vrouwenvoetbal. Op 4 december heeft het executive committee van de UEFA het EK vrouwenvoetbal 2017 namelijk toegewezen aan Nederland.

Met het binnenhalen van dit evenement heeft de provincie Noord-Brabant een sportieve zomer van 2017 in het vooruitzicht: vele poulewedstrijden, kwarfinales en een halve finale worden in onze provincie gespeeld. Daarbij is de kans groot dat de Nederlandse dames ook veel wedstrijden in Noord-Brabant zullen spelen. Met de recente unieke prestatie van het Nederlands vrouwenteam (plaatsing voor het WK 2015 in Canada) en daardoor de mogelijkheid om ook kwalificatie voor de Olympische Spelen in Brazilië af te dwingen, zijn de verwachtingen voor 2017 in ieder geval hooggespannen.

Brigite van Haaften, namens bestuurders provincie Noord-Brabant, gemeente Breda en gemeente Tilburg:

‘Het is geweldig dat het EK voor een van de snelst groeiende sporten ter wereld naar Nederland komt. Nog mooier is het dat een flink deel van de wedstrijden wordt gespeeld in Brabant. Mooi, want we hebben hier veel talenten, waarvan er zelfs nu al enkele in het Nederlands elftal spelen. Samen met mijn collega’s wethouder Hans Kokke uit Tilburg en wethouder Bernie van den Berg uit Breda ben ik er van overtuigd dat we er een geweldig feest van gaan maken.’

In de aanloop naar 2017 wordt er in Noord-Brabant door de gemeente Breda, NAC Breda, Willem II en de gemeente Tilburg actief gewerkt aan het betrekken van zo veel mogelijk vrouwen bij het voetbal. Niet alleen als speelsters, maar ook als scheidsrechter, bestuurslid of vrijwilliger. Hiervoor gaan de vier partijen, met ondersteuning en medewerking van de provincie Noord-Brabant, gezamenlijk activiteiten organiseren. Daarbij worden zij geholpen door ambassadeurs voor het vrouwenvoetbal, zoals Danielle van de Donk (speelster Nederlands elftal).

Berry van Gool namens Willem II:

‘Het vrouwenvoetbal zit nog steeds in de lift in Nederland. Het EK 2017 is een evenement waarbij Nederland, maar ook Tilburg, kan laten zien dat het vrouwenvoetbal leeft. Het is mooi dat Tilburg een bijdrage kan leveren aan de opmars van het vrouwenvoetbal in Nederland. Wij zijn er trots op dat het Koning Willem II stadion het decor is van enkele topwedstrijden.’

Met de toewijzing van het EK aan Nederland krijgt  een gezamenlijk traject van de KNVB, alle deelnemende gemeenten en clubs een succesvolle afsluiting. Vanaf het voorjaar van 2014 is door deze partijen hard gewerkt aan een bid, dat dus nu door de UEFA op waarde is geschat.