Jacques van El Hambre: Smaak Karavaan is mijn all time favorite

Smaak Karavaan 2017

Met zijn enorme BBQ-smoker is Jacques in ’t Veld van El Hambre niet te missen op een festival. Je kunt komend weekend ook een hapje proeven van zijn ambachtelijk bereide vlees tijdens Smaak Karavaan. Jacques vertelt waarom dit zijn all time favorite foodtruckfestival is.

El Hambre stond al op de eerste editie van Smaak Karavaan en is sindsdien niet meer weg te denken van het evenement in de Spoorzone. “Smaak Karavaan moest het leukste foodtruckfestival van het zuiden worden, en dat is zeker gelukt. Je wilt er gewoon even geweest zijn, ook al heb je maar een uurtje vrij dat weekend. De sfeer is lekker informeel. Het is geen muziekfestival, je kunt er zowel met je gezin heen als met vrienden een biertje drinken en wat eten. Omdat de entree gratis is, kun je daarna kun je gewoon naar huis of nog even de stad in, zonder verplichtingen.”

150 kilo vlees op de BBQ

De voorbereiding voor Smaak Karavaan begint al vroeg. “We zijn vooraf al twee dagen zoet met marineren, kruiden, garen, meenemen en de plaats inrichten. Sommige foodtrucks maken van tevoren hun vlees klaar en warmen het ter plekke even op. Bij ons gaat het echt van vers naar eindproduct.” En dat gebeurt allemaal waar je bij staat. El Hambre’s spareribs liggen doorgaans 5 uur te garen in de BBQ-smoker. De bebaarde chef voegt glunderend toe: “De pulled pork zelfs 16 à 17 uur! We beginnen dus vrijdagochtend heel vroeg al met garen. Je produceert voor dezelfde dag of erna, en dat vinden mensen gaaf om te zien. Dan gooi ik de klep open en dan ligt daar een kilo of 150 te garen. Het trekt publiek, want je ruikt de smoker al van een afstand. El Hambre is denk ik één van de meest gefotografeerde foodtrucks. Als mensen speciaal voor jouw product in de rij gaan staan; dat geeft een enorme kick.”

El Hambre’s menu: The King approves!

Misschien zag je ze tijdens Koningsdag al op tv: Koning Willem-Alexander smulde van El Hambre’s Moinkballs (‘moo’ voor het rundvlees en ‘oink’ staat voor bacon die er omheen gewikkeld zit). Ook tijdens Smaak Karavaan rollen deze balletjes van de grill, afgelakt met barbecuesaus. Voor de geserveerde spareribs geldt Jacques’ filosofie: “beter één fantastische rib, dan met sausjes klooien.” Verwacht dus mals vlees met een pure smaak! Ook de warme wrap met pulled pork, koolsla en barbequesaus is een aanrader. Jacques kiest heel bewust voor dit menu: “Ik wil geen hele maaltijden serveren, dan zit iedereen meteen vol. Je wilt op Smaak Karavaan juist diversiteit proeven en overal een hapje eten zonder als een tonnetje naar buiten te rollen.”

Lekker sfeertje

Veel cateraars staan al sinds de eerste editie op Smaak Karavaan. Daardoor is er volgens Jacques een goede samenwerking ontstaan: “De concurrentie is natuurlijk moordend, maar je gunt elkaar een boterham. Als bij mij de servetten op zijn, kan ik gewoon naar de buurman en dan regelen we iets onderling. Er heerst geen ‘alles is voor Bassie’-mentaliteit. Dat is prettig werken. En dat voelen de bezoekers natuurlijk ook.”

Nog meer honger?

Het is niet alleen BBQ wat de klok slaat voor Jacques, ook voor streetfood en ‘haute dogs’ kun je dit weekend bij zijn foodtrucks terecht. Bij Hungry Jeck scoor je de lekkerste straatvariaties met kip en bij I DIG YOU eet je hotdogs bereid door een sterrenchef. Zeg nou eerlijk, met een slogan als ‘Let’s celebrate the wiener’ kun je de plank eigenlijk niet meer misslaan.

Smaak Karavaan 2017

Je culinaire honger stillen op Smaak Karavaan? Je vindt het lekkerste foodtruckfestival van het zuiden op 15, 16 en 17 september in de Spoorzone. De toegang is hartstikke gratis. Je krijgt een smakelijk welkom tijdens de volgende openingstijden:

  • Vrijdag 15 september: 16.00-01.00 uur
  • Zaterdag 16 september: 14:00-01.00 uur
  • Zondag 17 september: 13:00-23.00 uur

Alvast voorproeven doe je op www.smaakkaravaan.nl of op Facebook.