El Tenedor de Joseph: traditionele én moderne Spaanse keuken onder een dak

Heerlijke wijnen, mooie Spaanse gerechten en een fijn terras om op te genieten. Tilburg is sinds kort een écht Spaanse restaurant rijker: El Tenedor de Joseph (de vork van Joseph: een verwijzing naar de St. Josephstraat). Uniek aan dit restaurant is de combinatie van traditionele en moderne Spaanse keuken, de gemoedelijke sfeer én het vrijwel compleet Spaanse personeel. Wij spraken chef-kok Angel Pando Hermosilla en bedrijfsleidster Faith Schipper.

Anderhalf jaar geleden kwam chef-kok Angel naar Nederland om zijn geluk te beproeven. Voorheen werkte hij als chef-kok in door Michelin erkende restaurants in Alicante. “Toen ik werd benaderd door El Tenedor de Joseph was ik direct enthousiast,” vertelt Angel. “Spaanse restaurants zijn er hier wel meer, maar we besloten de combinatie te maken tussen informele tapas en de wat formelere moderne Spaanse keuken. Dit is precies wat dit restaurant momenteel zo uniek maakt.” Daarnaast kende Tilburg eerder nog geen enkel modern Spaans restaurant.

Traditionele én moderne Spaanse keuken

Beneden kunnen gasten terecht voor de traditionele Spaanse keuken: authentieke tapas en pintxos zoals knoflookgarnalen, kroketjes van Spaanse Iberico ham en inktvis gestoofd in saffraan. “Gasten kunnen hier in een informele setting borrelen onder het genot van pintxos en tapas, maar er is ook ruimte om echt uit eten te gaan,” vertelt Angel. “Ook wordt hier elke woensdagavond een paella avond georganiseerd waarbij gasten voor €12,50 kunnen genieten van een bord paella en een glas wijn.”

Boven in het restaurant staat de moderne Spaanse keuken centraal. De gerechten die in dit deel van het restaurant geserveerd worden zijn ofwel Spaanse klassiekers met een twist of creatieve, moderne Spaanse recepten. Voorbeelden van gerechten zijn ontbeende ossenstaart met bloemkoolpuree, gekonfijte sinaasappel en pistache en een vernieuwde Valenciaanse salade. “Het restaurant boven is wat formeler, maar nog steeds open en persoonlijk. We hopen dat het een plek is waar families zich welkom voelen,” aldus Faith. Om onbekenden kennis te laten maken met de moderne Spaanse keuken biedt het restaurant ook proeverij menu’s aan.

El Tenedor

Compleet Spaanse ervaring

Chef-kok Angel koos ervoor extra koks vanuit Spanje naar Nederland te halen om de authenticiteit van de keuken te waarborgen. Om de Mediterraanse sfeer nog completer te maken bestaat ook de bediening uit voornamelijk Spanjaarden. “Ons personeel is helemaal thuis in de Spaanse producten en wijnen en zelf werk ik al jaren in de Nederlandse horeca,” vertelt Faith. “Deze combinatie tussen Spaanse authenticiteit en mijn Nederlandse horeca ervaring werkt in ons voordeel.”

Verse producten

Verse producten zijn erg belangrijk voor de chef-kok. “Uit Spanje geïmporteerde goederen worden gecombineerd met Nederlandse lokale en seizoensgebonden producten. Dit betekent dat de kaart ook aangepast wordt naar het seizoen,” vertelt Angel. “Daarnaast wordt alles vers gemaakt in de keuken én wordt de Spaanse ham zelf gesneden.” Mocht je nu helemaal fan zijn van de Spaanse producten die je bij El Tenedor de Joseph voorbij ziet komen: ze hebben ook een winkeltje waar ze wijnen en andere producten verkopen.

El Tenedor de Joseph is gelegen aan de Sint Josephstraat en is geopend van woensdag tot en met zondag. Voor updates en meer informatie, kun je hun Facebookpagina in de gaten houden.