Elf-Elf dit jaar op de Tilburgse Heuvel!

Elf-elf

Elf-Elf: het is een begrip in Tilburg en andere plaatsen waar carnaval wordt gevierd. Nog een kleine maand en we mogen het carnavalsseizoen weer aftrappen! Dit jaar organiseert Carnavalsstichting Tilburg Elf-Elf op de Heuvel. Traditiegetrouw is het hoogtepunt van deze avond de bekendmaking van de nieuwe Prins van Kruikenstad. Kan je niet meer wachten tot het zover is? Lees dan snel verder! 

Elf-Elf voor iedereen

De kernboodschap van Carnavalsstichting Tilburg is: ‘samen groen-oranje’. Daarom zijn alle Kruiken en Kruikinnen van harte welkom om samen het feest op de Heuvel te vieren. Een ticket voor het evenement is dus ook helemaal niet nodig. Alle reden om Elf-Elf te komen vieren!

Programma

Zoals je gewend bent van Carnavalsstichting Tilburg hebben ze wederom een feestelijk programma georganiseerd vol met muzikale optredens. Het programma start om 16:11 uur, maar je bent vanaf 15:30 uur al welkom op de Heuvel. Het officiële programma eindigt om 23:11 uur, daarna wordt het feest op de Heuvel tot 01:00 overgenomen door de aangrenzende Kruikenkroegen. Het complete programma wordt later bekend gemaakt. Check daarvoor deze website en de social media van de Carnavalsstichting.

Waarom is ‘elf’ eigenlijk een bijzonder getal rondom carnaval?

In de numerologie staat elf bekend als het Gekkengetal, waarom is een beetje onduidelijk. De ene zegt dat het een gek getal is omdat 11 het perfecte getal 10 doorbreekt, want 10 is het getal van de Tien Geboden.

De ander denkt dat het getal gerelateerd is aan de Franse bezetting van Rijnland in de 18de eeuw. Toen de Fransen het steeds moeilijker kregen, werd er steeds meer de draak gestoken met de ze. Naar aanleiding van de beginletters van de drie principes van de Franse Revolutie: Egalité, Liberté en Fraternité (ELF) organiseerden de Rijnlanders op de elfde van de elfde hun spotfeest tegenover de Fransen.

Tenslotte is er nog een theorie omtrent 11 november dat betrekking heeft op Sint-Maarten en Kerstmis. Veertig dagen na Sint-Maarten is het 21 december, de kortste en donkerste dag van het jaar. Aan het einde van het Sint-Maartenfeest begon het Sint-Maartenvasten dat veertig dagen duurt als voorbereiding op Kerstmis, vergelijkbaar met de veertig dagen vasten voor Pasen. Een soort Carnaval-‘light’ dus.

Meer informatie

Wij kunnen natuurlijk niet wachten tot we weer beginnen! Toepasselijk, want het carnavalsmotto is ‘Kwosse Begosse‘. Dit betekent: ‘ik wilde dat we weer begonnen’. En eind september maakte de Carnavalsstichting ook het stadsembleem bekend. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Carnaval? Volg dan vooral Carnavalsstichting Tilburg.