Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kookt met kruiden uit eigen tuin

Het is bijzonder te noemen voor een ziekenhuis. Verse kruiden uit eigen tuin zorgen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis voor extra smaakvolle gerechten.

Haast geen enkel ziekenhuis in Nederland kan zeggen dat de kruiden die in de keuken gebruikt worden uit eigen tuin komen. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis bewijst dat dit mogelijk is. Op een lapje grond aan de achterzijde van de locatie St. Elisabeth worden allerlei soorten kruiden gekweekt. Geurige kruiden als bieslook, tijm, basilicum, salie, rozemarijn, oregano, munt en peterselie groeien welig in rijtjes naast elkaar. De oostindische kers en pompoenen geven de kruidentuin kleur. De viooltjes zorgen voor een mooie versiering op de gerechten. Ook de groene bladeren van de kruidachtige lavas zijn volop in de tuin te vinden. “Dit kruid is ook wel bekend als de maggiplant. Het sterke aroma doet namelijk aan Maggi denken. Het is een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten en past dus prima in het ziekenhuismenu”, vertelt teamleider voeding Will van der Heijden.

Smakelijk eten
Elke ochtend maakt een van de koks de gang naar de kruidentuin en knipt de kruiden voor dagelijkse bereiding van de maaltijden voor patiënten en medewerkers. Van der Heijden licht toe: “We trekken verse bouillon van de kruiden en garneren onze maaltijden met peterselie uit eigen tuin en niet uit een zakje. Lekker eten dat met zorg bereid is, veraangenaamt het ziekenhuisverblijf. Voeding speelt bovendien een steeds belangrijkere rol bij het voorkomen van ziekten en bij het herstel tijdens de ziekteperiode. En bovenal: eten is beleving en smakelijk eten past bij een lief ziekenhuis.” De kruidentuin wordt onderhouden door een van de koks van het ziekenhuis. De meeste kruiden zijn wintervast zodat patiënten ook tijdens de koude maanden gerechten met verse kruiden voorgeschoteld krijgen.

Duurzaam en streekgebonden
“Het Elisabeth-TweeSteden is een van de weinige Nederlandse ziekenhuis met een eigen kruidentuin. Wij vinden aandacht voor gezonde, verse voeding heel belangrijk”, aldus Eline Vermeulen, hoofd Hotelservices. Het duurzame, streekgebonden initiatief zorgt voor werkplezier en is gezond voor patiënten. Ook tijdens de KookCafés op locatie St. Elisabeth voor patiënten met kanker, diabetes of ernstig overgewicht wordt gekookt met kruiden uit eigen tuin.

140717 kruidentuin EZ met kok mr-2963
Foto: Kok in opleiding Yordi Peters van Nijenhof haalt dagelijks verse kruiden uit de kruidentuin van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (Foto: Ellen den Ouden/Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis).