Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis ontvangt nieuwe Kangoeroe-keurmerk

Kangoeroe-keurmerk

De zorg voor de kraamvrouw, haar opgenomen kind en familieleden volledig integreren. Met dat doel voor ogen behaalde het in de locatie TweeSteden gevestigde MoederKindcentrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland het nieuwe Kangoeroe-keurmerk.
 
Met het zeer gewenste keurmerk in handen én de eerder ontvangen Gouden Smiley bewijst het centrum dat de visie op gezinsgerichte zorg garant staat voor hoge kwaliteit. Om deze kwaliteit te garanderen is de gezinsgerichte zorg volledig geïntegreerd en komt die helemaal tot zijn recht in de zorgomgeving, die geheel bestaat uit familiekamers.
 
Warm en hartelijk
In het MoederKindcentrum blijven moeder en ‘couveuse-kindje’ in alle situaties bij elkaar. Beiden verblijven op een familiekamer waar ook de partner kan blijven slapen. Zowel vader als moeder wordt actief betrokken bij de behandeling. “Ouders prijzen de rust op de afdeling. Zij voelen zich welkom en ervaren de sfeer als warm en hartelijk”, aldus de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC). “Voor ons geweldig om te horen. Naast goede zorg aan moeder en kind wordt ook onze uitstraling gewaardeerd”, vertelt Carlien Kemmeren, meewerkend teamleidinggevende en neonatologieverpleegkundige van de afdeling Moeder en Kind.
 
Wensen
De VOC wil de zorg voor zieke, te vroeg of te licht geboren kinderen verbeteren. Daartoe biedt de VOC het Kangoeroe-programma aan, dat inzichtelijk maakt wat goed gaat op een afdeling en waar wat ouders betreft nog verbeterpunten liggen.
Volgens de VOC willen ouders dat hun te vroeg geboren kind getroost wordt als het pijn heeft of verdrietig is. Dat de baby niet wakker wordt gemaakt als het niet strikt nodig is. En dat de boreling niet onnodig wordt blootgesteld aan allerlei prikkels. Ouders willen dat hun baby zo min mogelijk stress krijgt en dat de band met hen gestimuleerd wordt. Ook willen ze erkend worden als de belangrijkste verzorgers van hun kind en dat zij de klok rond bij hun kind mogen zijn. Ze willen kunnen meepraten over alle beslissingen rond de zorg voor hun kind. Het MoederKindcentrum voldoet aan al deze wensen.
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is het enige ziekenhuis in Nederland met compleet geïntegreerde moederkindzorg, waarbij de locatie TweeSteden nu ook over een ‘Kangoeroe’ beschikt. De Kangoeroe is tot op heden aan vijf ziekenhuizen toegekend.
 
Ga voor meer informatie naar: www.couveuseouders.nl.
 
Moederkindcentrum
Foto: Joos Pistorius/Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis