Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis topkliniek bij slaapapneu

Patiënten geven vier sterren aan Slaapcentrum Midden-Brabant. De ApneuVereniging heeft onlangs vier sterren toegekend aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Het mag zich daarmee topkliniek noemen voor de diagnostiek en behandeling van slaapapneu (OSAS). De Tilburgse ziekenhuizen bundelen hun kennis in het Slaapcentrum Midden-Brabant. In dit centrum worden naast OSAS ook allerlei andere vormen van slaapaandoeningen gediagnosticeerd en behandeld.

Oordeel patiënt
Om te bepalen welke klinieken tot de topklinieken in Nederland behoren, gaat de ApneuVereniging af op het oordeel van de patiënt. In het onderzoek naar diagnose en behandeling van OSAS worden feitelijke zaken en waarderingszaken (tevredenheid) meegenomen. Sinds 2009 worden op basis van het patiëntenonderzoek sterren toegekend aan klinieken die bovengemiddeld presteren. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de herkenbaarheid voor de patiënten en een impuls voor verhoging van de kwaliteit.

Behandeling
Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft last van een slaapprobleem. Tijdige herkenning van bijvoorbeeld OSAS bij deze patiënten is belangrijk. Zowel de kwaliteit van leven als ook de levensverwachting kunnen verbeteren, wanneer deze patiënten voor hun OSAS worden behandeld. De behandeling is gericht op het helemaal wegnemen of sterk verminderen van klachten van slaperigheid of vermoeidheid overdag, en op het voorkomen van latere complicaties die het gevolg kunnen zijn van een niet-behandeld OSAS.

Slaapcentrum Midden-Brabant
Slaapcentrum Midden-Brabant is een initiatief van longartsen, KNO-artsen, neurologen en kaakchirurgen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. De belangrijkste klachten van OSAS zijn snurken, het stoppen van de ademhaling tijdens de slaap en abnormale slaperigheid overdag. Wanneer minimaal twee van deze drie symptomen aanwezig zijn, zal de huisarts verwijzen voor nader onderzoek.

Dit onderzoek betreft in elk geval een slaaptest, welke soms thuis en soms in het ziekenhuis plaatsvindt. Wanneer uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van OSAS zal het verdere behandeltraject lopen via de longarts en KNO-arts. Bij complexe gevallen zal ook de neuroloog erbij betrokken worden, en soms ook de kaakchirurg.

Door de efficiënte werkwijze van Slaapcentrum Midden-Brabant en de korte lijnen tussen de verschillende specialisten, is de doorlooptijd (de tijd die het onderzoekstraject en de opstart van de behandeling in beslag nemen) kort. Het Slaapcentrum behandelt ongeveer vierduizend patiënten en doet jaarlijks circa duizend slaaponderzoeken.