Energieadviseur Joep: ‘Qua energiebesparing heeft Tilburg een voortrekkersrol’

energiebesparing

Duurzaamheid, nul op de meter, energieneutraal: het zijn termen die je de laatste jaren steeds vaker hoort. Voor de een is het een piece of cake, maar de ander ziet door de bomen het bos niet meer. Want betekent dit dat we allemaal massaal zonnepanelen op het dak moeten leggen? Of een nieuwe ketel moeten aanschaffen? En is dit allemaal wel betaalbaar? Joep van Laarhoven, energieadviseur van gemeente Tilburg, geeft uitleg.

Foto: aandeslagmetjehuis.nl

Maar eerst een stukje voorgeschiedenis! In het landelijke Energieakkoord dat een aantal jaar geleden werd gesloten, heeft de regering als doel gesteld dat alle gebouwen in Nederland in 2050 volledig energieneutraal zijn. Dit betekent dat de energie die een woning verbruikt, niet meer is dan de energie die door de woning wordt opgewekt. Een flinke uitdaging, maar zeker haalbaar. Sterker nog: gemeente Tilburg neemt zich voor om dit landelijke doel al in 2045 in onze stad te realiseren.

Om de drempel tot energiebezuiniging voor alle huiseigenaren lager te maken heeft de gemeente daarom verschillende subsidies, acties en wijkprojecten opgezet. Een van deze acties geldt nog tot 1 december: voor slechts €15,- komt er een energieadviseur bij jou thuis langs voor persoonlijk advies. Een van die adviseurs is Joep.

Voortrekkersrol in Nederland

Joep is trots op de manier waarop gemeente Tilburg zich inzet voor het landelijk Energieakkoord: “Qua energiebesparing heeft Tilburg absoluut een voortrekkersrol in Nederland. Dat heeft onder andere te maken met de politiek. Tilburg heeft een aantal mensen in de gemeenteraad die zo snel mogelijk willen verduurzamen. Tilburg stelt subsidies beschikbaar, er worden nieuwe windmolens gebouwd, er is geld beschikbaar voor energieadviseurs en Tilburg heeft zelfs een eigen energiebureau. Dat hebben ze lang niet overal!”

Energieadvies over je huis: hoe ziet dat eruit?

Joep: “Voorafgaand aan de afspraak met een huiseigenaar vraag ik altijd naar de energieverbruiken en mogelijke bouwtekeningen. Wanneer ik langs kom heb ik een vragenlijst bij me en gaan we, middels een ‘keukentafelgesprek’, het huis langs. Wat zijn de isolatiewaarden van de vloer? Wat voor glas zit er in de woning? Hoe sluiten de deuren en de ramen? Vaak zie je dan ook dat mensen helemaal niet zo goed weten waar hun huis uit bestaat. Gelukkig kan ik daar vaak aan de hand van een bouwjaar of een test conclusies aan hangen.”

Vervolgens komt het advies: wat is de gepaste stap die jij met jouw huis kunt zetten om energiezuiniger te leven? Dit advies wordt volgens Joep vaak gegeven aan de hand van de trias energetica (zie afbeelding).

energiebesparing

  1. Trek een dikke trui aan en draai de thermostaat naar beneden (energiebesparing)
  2. Isoleer je huis/neem dubbel glas (energiebesparing)
  3. Zorg voor een HR ketel & led verlichting + zuinige wasmachine & droger (energiebesparing)
  4. Wek energie op door zonnepanelen en collectoren (duurzame energiebron)
  5. Laat een warmtepomp installeren (optimaal gebruik fossiele brandstoffen)

Naast de trias energetica zijn er ook een hele hoop kleine aanpassingen waar Joep over adviseert om energie (en daarmee ook geld) te besparen. Denk hierbij aan het minder gebruiken van de wasdroger, het uitzetten van de vloerverwarming in de zomer en het nemen van led verlichting. Het zijn opties waar je weinig of geen geld hoeft te besteden om vervolgens geld en energie te besparen. Joep: “Ik eindig een gesprek altijd met: de beste manier van energiebesparing, is om het simpelweg niet te gebruiken. Want daar komt het eigenlijk wel op neer!

Bredere doelgroep

Volgens Joep is het momenteel een vrij specifieke doelgroep die om energieadvies vraagt: “Je hebt bijvoorbeeld mensen die vanaf het begin al voorop lopen in duurzaamheid en slechts de laatste stap nog willen zetten.” Het doel van de gemeente is echter om deze doelgroep een stuk breder te gaan trekken. “Dat gebeurt nu onder andere door wijkaanpak. Maar ik denk dat de beste manier om iemand te stimuleren is, als de buurman vertelt: ik heb dit gedaan en dat moet jij ook doen!”

Wil jij daarom zien wat mensen bij jou in de buurt hebben gedaan om hun huis te verduurzamen? Op 3 en 10 november is het de Duurzame Huizen Route in Tilburg. Verschillende huiseigenaren openen hun deuren en laten je alles zien over de manieren waarop zij energie besparen. Lees meer hierover op deze website.