Energietarieven in Nederland hoger dan Europees gemiddelde

Er is de laatste tijd nogal wat om te doen geweest, huishoudens in Tilburg moeten steeds dieper in de buidel tasten om hun maandelijkse energiekosten te voldoen. Er waren enkele leveranciers die ineens de voorschotbedragen van een aantal klanten met soms wel meer dan €100,- per maand verhoogden. Dit heeft niet alleen veel klanten in Tilburg getroffen, maar zelfs door heel Nederland.

Dit alles zou te maken hebben met de gestegen energietarieven. Het was niet alleen het deel voor de levering van energie wat steeg, ook de energiebelasting is drastisch verhoogd. Met de verhoging van dat voorschotbedrag, wilde men voorkomen dat klanten bij de jaarafrekening enorm veel moesten bijbetalen. Opvallend is dat de stijging van de energietarieven in Nederland tot de hoogste stijging in de EU behoort. De vraag is nu wat de Nederlandse huishoudens kunnen doen om niet teveel te betalen.

Hoger dan Europees gemiddelde

Gelukkig werd al snel duidelijk dat de stijging van de energiebelasting voor de consument te zwaar op het budget drukt. De belasting op elektriciteit wordt met een cent per kilowattuur verhoogd. De belasting op gas stijgt een stuk sneller, er wordt 8 cent per m3 meer in rekening gebracht. Vanaf 2020 zal de teruggave op de energiebelasting voor huishoudens worden verhoogd, waardoor het totaaltarief voor energie weer zal dalen. Het idee is dat mensen er weer op vooruitgaan. De hele gedachte achter de stijging van de energiebelasting, en dan met name voor gas, is dat de overheid het gasverbruik drastisch wil verlagen. Door gas een stuk duurder te maken, wil de regering dat de consument beter gaat nadenken over energiebesparing. De stijging van de tarieven heeft in dit geval ook voor het grootste deel te maken met de maatregel van de overheid. Dit is de reden waarom de energietarieven hoger liggen dan het Europees gemiddelde.

Minder betalen

De eerste stap om de energierekening te verlagen, is door energie vergelijken waardoor je sneller de goedkoopste energie weet te vinden. De netbeheerder in Tilburg blijft Enexis. Het maakt daarbij dan ook niet uit of je overstapt of niet. Er kan voor huishoudens in Tilburg alleen worden bespaard op het leveringsdeel. Overigens geldt ook dit niet alleen voor Tilburg, maar voor heel Nederland. Echter door de tarieven van de leveranciers kritisch onder de loep te leggen, kun je toch aanzienlijk besparen op het leveringsdeel van je energienota.

Besparen door energie te besparen

Naast het overstappen naar een goedkopere leverancier, bespaar je natuurlijk ook door je energieverbruik aan te passen. Gas is veel duurder dan elektriciteit. Je zou ervoor kunnen kiezen om elektrisch te gaan koken. Let ook op je stookgedrag. De verwarming kan al ruim voor je naar bed gaat een stuk lager worden gezet, op 15 graden bijvoorbeeld. Het blijft dan echt nog lang genoeg warm in de kamer. Kijk ook eens naar de verlichting die je gebruikt. Halogeen verlichting verbruikt bijvoorbeeld meer stroom, maar ook gewone gloeilampen staan niet bekend om hun lage energieverbruik. Kies je voor led verlichting dan ben je niet eens zo veel meer kwijt dan bij gewone lampen. Toch gaat led verlichting veel langer mee en verbruiken ze veel minder energie. Het is dan ook niet voor niets dat andere vormen van verlichting steeds meer in de ban worden gedaan en verdwijnen. Informeer eens bij de gemeente Tilburg of er ook subsidies verstrekt worden voor het aanbrengen van energiebesparende middelen.