Enerverende wedstrijd in Rotterdam voor WillemII

Won Willem II in Tilburg zonder moeite met 3-0 van Sparta, in Rotterdam moesten de Tilburgers tot het uiterste gaan om de drie punten mee naar Brabant te nemen via een 2-1 overwinning. Doelpuntenmaker Ruud Boymans zorgde voor de beide treffers. Meer dan 400 Willem II supporters vierden de overwinning uitbundig na een enerverende match.

De wedstrijd tussen twee oude rivalen was van groot belang voor de kampioenskansen van beide teams. Dus werd er met spanning naar deze wedstrijd uitgekeken. Sparta wist dat het drie punten in eigen huis moest houden om Willem II te passeren op de ranglijst en de Tricolores hadden de volle winst absoluut nodig om opnieuw beslag te leggen op de tweede plaats. Trainer coach Streppel had zijn vaste basisteam op vier plaatsen gewijzigd. Denny Landzaat, Stijn Wuytens, Tim Cornelisse en Ali Messaoud namen de plaatsen in van Niek Vossebelt, Ricardo Ippel, Freek Heerkens en Robbie Haemhouts.

Het eerste kwartier van de wedstrijd werd door de teams gebruikt voor verkennende acties. Daarna ontstonden er wat serieuze pogingen om de score te openen. Messaoud kopte daarbij in de handen van de Sparta-doelman en Voskamp stelde aan de andere kant keeper Swinkels op de proef met een hard, laag schot. Langzamerhand kwam er meer tekening in de wedstrijd. Willem II leek technisch de betere ploeg, maar Sparta loerde met haar gevaarlijke snelle aanvallers op de counter. De Willem II defensie moest soms alle zeilen bijzetten om onheil te voorkomen. In de 37e minuut leek het erop dat de Tricolores de leiding zouden nemen toen Jordens Peters tegen de paal schoot. Er volgde direct een snelle counter waarbij aanvaller Deekman zich handig in vrije positie manoeuvreerde en alleen staande voor Swinkels, de Willem II doelman geen schijn van kans gaf: 1-0. De gelijkmaker leek even later een feit toen Peters de bal hard inkopte. Scheidsrechter Blom keurde het doelpunt af wegens hands van een Willem II-speler. De ruststand ging in met een 1-0 stand voor de thuisploeg.

Onmiddellijk na de pauze viel Sparta onstuimig aan. Deekman was dicht bij zijn tweede doelpunt. De bal ging maar net naast. De daarop volgende kopbal van Ondaan ging aan de overkant ruim over. De wedstrijd werd vinniger. Er werd fel gestreden om iedere bal. Dat leidde tot een incident op het middenveld. Voskamp en Peters moesten met een rode kaart vertrekken. Willem II viel aan, maar de beste kans was er voor Sparta-speler Slijngard die vrij voor doelman Swinkels verscheen, maar hoog over schoot. Willem II zette vervolgens druk. Schoten van Ondaan en Ippel hadden geen effect en Boymans werd scherp gedekt. Toch wist hij in de 72e minuut uit een strakke voorzet van Cornelisse de gelijkmaker fraai in te koppen: 1-1. Even daarvoor had Jurgen Streppel Denny Landzaat en Stijn Wuytens vervangen door Freek Heerkens en Riccardo Ippel.

Fel aangemoedigd door de Tilburgse supporters ging Willem II op jacht naar de winnende treffer. Daar was een stevig misverstand in de defensie van Sparta voor nodig. Boymans was er als de kippen bij om de fout af te straffen: 1-2. Spannender kon het slot van de wedstrijd niet zijn. Eerst bracht de paal voor de Tricolores redding en nog in dezelfde minuut had Messaoud de wedstrijd in het slot kunnen gooien toen hij alleen afstevende op doelman Sinouh, maar hij naast schoot. Sparta verzuimde op haar beurt twee opgelegde kansen te verzilveren. Streppel liet Kees van Buuren nog opdraven ten koste van Ali Messaoud. De vijf minuten extra speeltijd kwam Willem II goed door zodat de vreugde na afloop groot was. [PA]