Enorme stap voorwaarts in precieze neuro-radiochirurgie bij ETZ Tilburg

Het ETZ in Tilburg heeft het bestralingstoestel Gamma Knife Icon vervangen door een compleet nieuw apparaat: de Leksell Gamma Knife, Elekta Esprit. “Met deze geavanceerde technologie zetten we een nieuwe standaard voor precisiebestraling en bieden we patiënten met tumoren in het hoofd, vaatafwijkingen in de hersenen en aangezichtspijn het best mogelijke alternatief voor een operatie”, zegt neurochirurg Bram van der Pol.

Door gebruik te maken van zeer gerichte stralingsbundels, biedt Elekta Espriti de mogelijkheid om diverse afwijkingen in de hersenen nauwkeurig te behandelen zonder chirurgische ingreep. “Het systeem combineert geavanceerde beeldvormingstechnologie met een uiterst nauwkeurige positionering met frame of masker”, vult radiotherapeut-oncoloog Patrick Hanssens aan. “Dit maakt het mogelijk om de behandeling op maat te plannen en de stralingsdosis te richten op het specifieke doelgebied, terwijl het omliggende gezonde weefsel minimaal wordt aangetast. Dit resulteert in een verhoogde effectiviteit van de behandeling en een verminderd risico op bijwerkingen.”

Enthousiast

“We zijn enthousiast dat we met Elekta Esprit onze neurochirurgische mogelijkheden kunnen uitbreiden”, zegt Bram van der Pol. “Dit geavanceerde systeem stelt ons in staat om onze patiënten een echt alternatief te bieden voor een operatie bij de behandeling van complexe neurologische aandoeningen.”

De ingebruikname van Elekta Esprit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortdurende inzet van het ETZ om voorop te blijven lopen in de neurochirurgische zorg. Het illustreert de toewijding van het ziekenhuis om state-of-the-art technologieën te omarmen en te investeren in de gezondheid en het welzijn van patiënten. Het ETZ is na Sheffield het tweede ziekenhuis in Europa en wereldwijd het vierde ziekenhuis dat de Gamma Knife, Elekta Esprit heeft aangeschaft. Patrick Hanssens: Deze miljoeneninvestering houdt de neuro-radiochirurgie in het ETZ op het hoogste niveau, met als doel patiënten optimaal te behandelen en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.”

Voordelen

Bram van der Pol somt de belangrijkste voordelen voor de patiënt op: “Door de ingebruikname van de nieuwe Gamma Knife is de behandeltijd korter. Ook hebben we met het programma Leksell Gamma Knife Lightning veel minder planningstijd nodig om de bestraling met chirurgische precisie voor te bereiden. Verder is het Vantage frame dat de patiënt op het hoofd moet dragen om stil te kunnen blijven liggen tijdens de bestraling veel patiëntvriendelijker geworden. De ergonomie van het frame is verbeterd en het materiaal is minder zwaar”.Jaarlijks worden circa 800 patiënten in het ETZ met de Gamma Knife bestraald. Door de efficiënte werkwijze met het nieuwe apparaat wordt de behandelcapaciteit uitgebreid.