Eric van Tol benoemd tot director Fontys Expertisecentrum Big Data

Eric van Tol is per 1 december benoemd tot Director van het nieuw opgerichte Expertisecentrum Big Data van Fontys Hogeschool ICT. Het Expertisecentrum gaat onderzoeken hoe het MKB de doorlopend groeiende verzameling van gegevens (Big Data) efficiënt en effectief kan ontsluiten en beheren. Het richt zich hierbij vooral op de domeinen zorg & technologie,  automotive, productieprocessen en logistiek.

Eric van Tol
Na verschillende managementfuncties bij NCR, Olivetti en Ordina is Eric van Tol sinds 2000 oprichter/eigenaar van Andarr, een adviesorganisatie gespecialiseerd in ICT migraties en transities van complexe infrastructuren. Naast zijn functie als Director van het Fontys Expertisecentrum Big Data, is hij sinds 20 september 2013 aanjager van het ICT doorbraakproject Big Data van het Ministerie van Economische Zaken. Het kabinet wil met de ICT doorbraakprojecten belemmeringen in de ontwikkeling van ICT wegnemen. Doorbraakprojecten sluiten aan bij en versterken het ICT-beleid, zoals vastgelegd in de Digitale Agenda.

Fontys Expertisecentrum Big Data
Met Big Data worden grote, complexe, dynamische en ongestructureerde dataverzamelingen bedoeld waarmee traditionele databases slecht overweg kunnen. Denk aan sentimentanalyse van tweets, het voorspellen van koopgedrag of het real-time volgen van vervoersbewegingen. Er moeten dus innovatieve datamanagementtechnologieën en softwaregereedschappen worden ontwikkeld om deze Big Data efficiënt en effectief te beheren en te ontsluiten. Daarnaast creëert het slimme beheer van Big Data nieuwe, gerichte, gepersonaliseerde en gelokaliseerde diensten of producten voor de consument. Denk hierbij aan trainingen op maat voor een student, medicijnen op maat voor een patiënt of persoonlijk speladvies voor een online gamer. Grote bedrijven zijn al volop met Big Data bezig, maar vooral het MKB kan deze uitdaging niet alleen aan. Omdat er geen kant en klare Big Data oplossingen zijn, zal onderzocht worden wat voor het MKB bruikbaar is. Het Fontys Expertisecentrum Big Data wil juist voor deze bedrijven een brug slaan tussen onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk. En de kennis van wetenschappers, professionals en bestuurders binnen het veld van Big Data bij elkaar brengen.

Data Detective en Hadoop Hacker
Voor de nieuwe Big Data producten en diensten moeten gedigitaliseerde gegevens beschikbaar zijn of worden gemaakt stelt Eric van Tol, zodat organisaties in staat zijn om verschillende databronnen te integreren en vervolgens de gegevens te personaliseren. Zo kunnen ze  gebruik maken van real-time en voorspellende Big Data analyses. Eric van Tol: ”ik voorzie op de arbeidsmarkt op HBO-niveau  vraag ontstaan naar twee complementaire archetype rollen: de Data Detective en de Hadoop Hacker. Zij zullen opereren in Big Data teams van zeer verschillende samenstelling. Data Detectives zijn managers of analisten die de juiste vragen stellen en vervolgens handelen naar aanleiding van de gegevensanalyse met de juiste business kennis. Hadoop Hackers zijn professionals die analyseprogramma’s en databases ontwikkelen, implementeren en onderhouden. Ook aan deze ontwikkeling van de beroepspraktijk zal het Fontys Expertisecentrum Big Data een bijdrage leveren”.