Erken digitale personae op internet in regelgeving

Erken digitale personae op internet in regelgeving

Promotie over gegevensbescherming internetgebruikers

Internetgebruikers zijn onvoldoende beschermd tegen de gevolgen van de verzameling en verwerking van hun persoonsgegevens door bedrijven voor commerciële doeleinden. Dat betoogt Arnold Roosendaal op grond van zijn promotieonderzoek. Hij stelt voor om individuen beter te beschermen door digitale gegevenssets te erkennen als juridisch concept.

De verzameling en verwerking van digitale gegevens is hard op weg om een kernactiviteit te worden in onze economie. Arnold Roosendaal onderzocht hoe persoonsgegevens worden verzameld en verwerkt tot digitale representaties en voor welke doeleinden. Hij concludeert dat internetgebruikers als gevolg van deze activiteiten kunnen worden aangetast in hun privacy, belemmerd in de vrije ontwikkeling van hun identiteit, en soms zelfs worden aangetast worden in de individuele autonomie. Gebrek aan controle van en transparantie over de verwerking van gegevens dragen daaraan bij.

Volgens Roosendaal kan een benadering van gegevens over individuen als coherente datasets helpen bij de bescherming van personen. Hij stelt voor om de representaties van personen, ‘digitale personae’, te erkennen als digitale representaties en als juridisch concept. Bijkomende voordelen zijn dat het bewustzijn bij bedrijven groeit dat hun beslissingen impact hebben op echte personen, en dat internetgebruikers zich bewuster worden van wat er met hun gegevens op internet gebeurt. Belangen van bedrijven en individuen kunnen ook zorgvuldiger afgewogen worden.

Een bewerking van het proefschrift voor breed publiek is verschenen onder de titel ‘De informatiefuik’ (Uitgeverij Business Contact).

Mr. Arnold Roosendaal (Halsteren, 1979) studeerde Nederlands Recht en volgde de master Law and Technology (TiU). Daarna volgde hij de Research Master in Law (TiU / KU Leuven). Momenteel werkt hij als privacy-onderzoeker bij TNO in Delft.