Erkenning Contourdetwern voor methodiek klusklup voor basisonderwijs

De Klusklup-methodiek die ContourdeTwern ontwikkelde in opdracht van BST (Brede School Tilburg) is opgenomen in de Databank Methodieken Pedagogische Kwaliteit van het Nederlands Jeugd Instituut. Deze databank bevat uitsluitend methodieken die de gewone en positieve ontwikkeling van kinderen en jongeren versterken. De Klusklup-methodiek heeft de volgende kwalificatie gekregen: 'de methodiek is goed uitgewerkt, overdraagbaar en onderbouwd door een gedegen betoog.'

De Klusklup is ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 13 jaar in het regulier en speciaal onderwijs, die een keuze gaan maken voor het vervolgonderwijs. Zij leren in de Klusklup hun talenten en voorkeuren ontdekken en te ontwikkelen. In een levensechte context, bij de vakkracht in de buurt, voeren ze klusopdrachten uit, waarbij ze kennismaken met het vakmanschap én tegelijkertijd iets kunnen betekenen voor (anderen in) de buurt. Zo stimuleert de Klusklup de eigen kracht van de deelnemers, maken ze kennis met actief burgerschap en wordt de sociale samenhang in de buurt versterkt.

De Klusklup-methodiek is geschreven voor professionals van brede scholen en/of welzijnsinstellingen die overwegen met De Klusklup aan de slag te gaan als klusklupcoach met vrijwilligers. De methodiekbeschrijving geeft richting aan de uitvoering van De Klusklup en biedt ruimte aan de uitvoerder (de klusklupcoach) om de aanpak van De Klusklup te voorzien van een eigen invulling.

De Databank Methodieken Pedagogische Kwaliteit van het Nederlands Jeugd Instituut verzamelt methodieken die de gewone en positieve ontwikkeling van kinderen en jongeren versterken. De databank bevat beschrijvingen van methodieken ter versterking van ontwikkeling, participatie en welbevinden van kinderen en jongeren. De methodieken richten zich op positieve ontwikkelingsdoelen; niet op probleembestrijding of preventie. Ze hebben betrekking op verschillende contexten: gezin en kinderopvang (inclusief peuterspeelzaalwerk en buitenschoolse opvang), onderwijs en brede school, jeugdwelzijnswerk en vrijwillig jeugdwerk, jeugdzorg en lokaal jeugbeleid.

Scholen die zijn geïnteresseerd in de methodiek van De Klusklup kunnen contact opnemen met de ontwikkelaar van de Klusklup-methodiek: Janine Cloosterman van ContourdeTwern, telefoon 013  583 99 99.