ETZ en Radboudumc samen in gesprek over beste traumazorg

ETZ Traumazorg

Een flinke delegatie van Radboudumc heeft onlangs het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) bezocht om in Tilburg een traumatraining te observeren. Na afloop gingen zorgverleners van deze twee gerenommeerde level-1 traumacentra samen in gesprek over het leveren van de beste traumazorg, door het uitwisselen van kennis en ervaringen.

Het bezoek aan traumacentrum ETZ begon met een presentatie van anesthesioloog en oud-opleider Gerrit Jan Noordergraaf over de unieke wijze waarop het ETZ traumapatiënten opvangt. Het ETZ is één van de elf level 1 traumacentra in Nederland en hét traumacentrum voor de provincie Noord-Brabant. Het ETZ heeft traumazorg als speerpunt, met een staf traumateam dat 24/7 klaarstaat om de meest complexe traumapatiënten te helpen. Om goed voorbereid te zijn op deze ernstig gewonde patiënten, houdt het traumateam van het ETZ frequent een serieuze simulatietraining waarbij het in het ETZ aanwezige traumateam wordt opgeroepen en wordt geconfronteerd met een casus. Want regelmatig oefenen is noodzakelijk om goed op elkaar ingespeeld te raken en het kennisniveau van de wisselende teams op peil te houden.

Teamsport

“Tijdens de training ligt een pop op de tafel in plaats van een mens, maar wij handelen dan precies zoals we bij een echte patiënt ook zouden doen” legt Gerrit Jan Noordergraaf uit tijdens de presentatie. “Wij werken in de traumateams altijd met vaste rollen en vaste taken. Uitgangspunt is om zo effectief mogelijk te werken, met zo min mogelijk mensen rondom de patiënt.” De kans is groot dat de samenstelling van het traumateam steeds varieert, afhankelijk van wie in het ziekenhuis is. Toch is het uiteraard belangrijk dat iedereen goed met elkaar kan samenwerken. Noordergraaf: “Wij doen bij de traumaopvang aan professionele teamsport. Er is geen plek voor ‘single heroes’ in de traumazorg”.

Serieel werken

Tijdens de presentatie komt het serieel werken van het ETZ traumateam aan bod. “Er zijn ziekenhuizen die de opvang van patiënten parallel uitvoeren, dat betekent dat ze veel handelingen tegelijk doen. Wij werken stap voor stap, via de ABCDE-methode”, legt Noordergraaf aan de geïnteresseerde bezoekers van het Nijmeegse academisch ziekenhuis uit. “We kijken eerst naar de Airway. Moet er bijvoorbeeld geïntubeerd worden? Pas als we honderd procent zeker weten dat alles goed is bij de Airway, gaan we door naar Breathing. Zo werken we het rijtje af.” Noordergraaf benadrukt dat bij het serieel werken geen tijd verloren gaat ten opzichte van het parallel werken. Het ETZ weet uit eigen ervaring dat juist bij het serieel werken de communicatie op de traumakamer beter verloopt en dat de kwaliteit van zorg beter is.

Samen

Hoe dit serieel werken precies in zijn werk gaat, komt overduidelijk naar voren in de traumatraining die aansluitend aan de presentatie plaatsvindt. In één van de twee grote traumakamers op de afdeling Spoedeisende Hulp van het ETZ. De zorgverleners van het Radboudumc volgen van dichtbij hoe het traumateam van het ETZ een complexe casus behandelt. Tijdens de training is goed zichtbaar hoe ieder lid van het traumateam een eigen taak heeft en precies weet wat hij of zij moet doen. Na afloop van de training wordt in de nazit samen met de traumacollega’s van Radboudumc uitgebreid besproken wat goed ging en waar nog ruimte voor verbetering is. Zo kan iedereen heel laagdrempelig tips en tricks delen en inspireren de traumacollega’s van beide ziekenhuizen elkaar tot betere zorg. Ook ethische dilemma’s kwamen daarbij ter sprake. Dit alles natuurlijk allemaal onder het genot van een goede kop koffie en een echt Brabants worstenbroodje.