ETZ neemt nieuwe familiekamers op IC in gebruik

familiekamers ic etz

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) heeft op locatie Elisabeth de vijf familiekamers van de afdeling Intensive Care (IC) na een flinke verbouwing weer in gebruik genomen. “Hier logeren mensen die langere tijd dicht in de buurt van een patiënt willen blijven” vertelt Ingeborg Schoenmakers, beleidsmedewerker IC. “De vernieuwde kamers bieden volop privacy en zijn van alle gemakken voorzien.”

Ingeborg heeft samen met collega Erica Bekers de verbouwing voorbereid. Voor de nieuwe meubilering werd een beroep gedaan op de kennis van Jacqueline Kroot, projectleider inrichting in het ETZ. De drie dames zijn enthousiast over de onlangs opgeleverde kamers. “We kunnen weer een gastvrije, eigentijdse plek bieden aan de naasten van onze IC-patiënten. Mensen die van de kamers gebruik maken zijn vaak verdrietig en hebben vanzelfsprekend alleen maar aandacht voor de patiënt. Dan is het fijn dat we ze een beetje kunnen ontzorgen en met de familiekamers huiselijke intimiteit kunnen bieden.”

Service

Bij de inrichting van de kamers is heel goed over alle details nagedacht. Jacqueline neemt de slaapbank als voorbeeld. “Overdag is de bank een comfortabel zitmeubel, met schuiflades waarin kussens en lakens zijn opgeborgen. Als de bank wordt uitgetrokken, kun je er prima de nacht op doorbrengen. De bekleding geeft een behaaglijk gevoel, maar is van kunstleer. Dat is hygiënisch en kan gemakkelijk worden schoongemaakt. Bovendien blijven de lakens er goed op liggen, zonder te verschuiven.”

Omdat patiënten soms onverwacht veel aanloop krijgen en de familiekamer dan opeens als wachtruimte functioneert, hebben de bijzettafeltjes een stevig design. “Ze kunnen daardoor ook probleemloos als stoeltjes worden gebruikt”, verklaart Erica. Zelfs over de kleur van de muur is nagedacht. Die heeft een natuurtint gekregen, waardoor de kamer warmer oogt. Een keukenblok ontbreekt, maar een koelkast behoort wel tot de inventaris. Buiten de kamers staan een koffieautomaat en magnetron voor gezamenlijk gebruik. Erica: “Wie hier logeert kan heel gemakkelijk een ontbijt of warme maaltijd bestellen bij ons restaurant. Het eten wordt vervolgens als service naar de familiekamer gebracht.”

Op adem komen

Het ETZ heeft als hét traumacentrum voor Brabant een grote IC. Zwaargewonde patiënten worden van heinde en verre met de ambulance naar Tilburg gebracht. De familiekamers worden daardoor intensief gebruikt. “De familieleden en vrienden van patiënten kunnen in de nieuwe kamers even op adem komen. Ze helpen om het verblijf hier te veraangenamen, in een voor iedereen lastige, hectische periode. De kamers fungeren als een gerieflijk rustpunt, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn”, aldus Ingeborg.