ETZ start met snel opsporen van prostaatkanker

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) start met het snel opsporen van prostaatkanker. Binnen een dag weten mannen jonger dan 75 jaar of ze een afwijking hebben aan de prostaat.

Ruim 600 mannen met een verhoogde PSA waarde gaan jaarlijks naar het ETZ om een diagnose te laten stellen voor de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen: prostaatkanker. Deze mannen moesten voorheen wekenlang wachten op de uitslag van het onderzoek. Nu komt hier verandering in. “De patiënt is om 9.30 uur in het ETZ en om 16.30 uur krijgt hij een telefoontje met de uitslag”, vertelt Anton Breeuwsma, uroloog in het ETZ.

Weefselonderzoek

Is er sprake van een afwijkende uitslag? Dan volgt in dezelfde week een weefselonderzoek (biopsie). Enkele dagen later hoort de patiënt of hij prostaatkanker heeft.

Daarna start het scan-onderzoek naar eventuele uitzaaiingen. De uitslag daarvan hoort de patiënt ook binnen een week. Breeuwsma: “Binnen twee weken weten patiënten waar ze aan toe zijn. De uroloog bespreekt met de patiënt de verschillende behandelmogelijkheden en iedere patiënt krijgt voortaan een persoonlijk behandeladvies.”

Fotobijschrift: Uroloog Anton Breeuwsma, foto: ETZ Film & Fotografie