ETZ zet eten in voor sneller herstel

eten voor jou

Eten, bewegen én medicijnen. Samen zorgen ze er voor dat patiënten sneller herstellen. Om dat te ondersteunen heeft het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg ‘Eten voor jou’ ontwikkeld, een bijzonder maaltijdbelevingsconcept.

“Goed eten en drinken kun je tegenwoordig in de meeste ziekenhuizen. Het unieke van dit concept zit ‘m in de combinatie van eten, bewegen en medicijnen. Patiënten herstellen sneller als eten en drinken meer op de behandeling worden afgestemd. En daar moeten onze patiënten ook eigen keuzes in kunnen maken”, vertelt hoofd Voeding Eline Vermeulen.

Voeding en medicatie

‘Eten voor jou’ heeft aandacht voor de relatie tussen voeding en medicatie. Het hoofd Voeding legt uit: “Van diverse voedingsmiddelen is bekend dat ze een significant effect op de werking van medicijnen hebben, positief of negatief. Neem selderij, dat invloed heeft op onder meer de vochthuishouding. We leggen patiënten uit hoe en wanneer zij hun medicijnen het beste kunnen innemen. Dit gebeurt met een voedingsadvies op maat. Een gevolg kan zijn dat bijwerkingen van medicijnen voorkomen worden of afnemen.”

Bewegen

‘Uit bed eten’ is de nieuwe cultuur in het ETZ. Eline: “Beweging is ook een belangrijke factor voor herstel. We zijn gewend dat je in het ziekenhuis in bed ligt en ook daar eet. Zelfs als dat niet per se nodig is. Wij gebruiken eten en drinken juist om de patiënt uit bed te krijgen en zo beweging te stimuleren. Net als eten en drinken levert bewegen een belangrijk bijdrage aan de gezondheid en het herstel. Door bewegen worden eiwitten beter opgenomen en dankzij behoud van spiermassa valt een patiënt minder snel. De patiënt eet in het ETZ voortaan dus bij voorkeur aan tafel op de kamer of ergens anders in het ziekenhuis.”

A la carte

‘Eten voor jou’ telt maximaal negen contactmomenten op een dag. Naast ontbijt, lunch en diner zijn er zes momenten waarop een rijdende keuken met lekkere gerechtjes op de kamer kan komen. Voor de lunch en het avondeten bestelt de patiënt à la carte, op het moment dat het hem uitkomt. Binnen drie kwartier wordt het eten geserveerd op de kamer of op een plek naar keuze. De maaltijden sluiten aan bij de moderne kijk op eten en drinken én bij wat het lichaam nodig heeft tijdens ziekte. Daarom is er een groot aanbod aan eiwitrijke en zoutarme gerechten die op smaak zijn gebracht met specerijen. Eline Vermeulen: “Want eten moet natuurlijk ook vooral lekker zijn. Daarom is bij ons alles ambachtelijk bereid in onze eigen keuken, seizoensgebonden en duurzaam.”

‘Eten voor jou’ is onlangs gestart op locatie ETZ TweeSteden. Later dit jaar volgt locatie ETZ Elisabeth.

Samenwerking

Het ETZ is voor het nieuwe maaltijdbelevingsconcept een overeenkomst van drie jaar aangegaan met Van Hoeckel. Deze firma gaat de aankomende drie jaar alle voedingsmiddelen leveren aan de keukens en de horeca van het ETZ. Daarbij leverde Van Hoeckel een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van Eten voor jou.