Eusj! Mijn eerste maanden als Rotterdammer in Tilburg

Eusj

Hoi, ik ben Daniël, geboren in de buurt van Rotterdam en sinds april een import-Tilburger. De afgelopen maanden heb ik bij Tilburg.com de kans gekregen om te werken en de stad zo snel mogelijk te leren kennen. De integratie is in gang gezet en hoewel ik al ontzettend veel te weten ben gekomen, is er nog genoeg te ontdekken. Eusj (ik zeg dit woord omdat ik het heel vaak om me heen hoor), dit waren de eerste maanden van mij als nieuwe Tilburger.

De Brabantse gezelligheid, er is altijd een reden voor een feestje, carnaval, de Tilburgse Kermis, worstenbroodjes, friet (i.p.v. patat) en de zachte tongval. Je hoort het allemaal over de grote provincie onder de rivieren. Maar kun je ook integreren als je ‘die van boven de rivieren’ bent? Wat vind ik er tot nu toe van? Welke leuke plekjes heb ik ontdekt? Hoe zijn de inwoners? Welke raakvlakken mis ik nog?

Eusj! De eerste maanden als Tilburger

Even een backstory hoe ik hier beland ben. Nee, ik heb hier niet gestudeerd, maar met een avondje stappen mijn huidige vriendin ontmoet. In 2017 verhuisde een vriend van mij naar Tilburg vanwege zijn baan. Natuurlijk moet je als goede vrienden zijn huis komen bekijken en een biertje nuttigen in het centrum. Het bleef niet bij dat ene biertje; de bierkaart van Cul de Sac werd tijdens de vorige zomer goed benut. Op den duur sloot het terras en ging het feestje binnen verder. De uitspraak ‘ik maak het niet te laat vanavond’ werd vermorzeld met het volgende biertje en ik ontmoette wat nu al een jaar mijn liefde is.

Na een tijdje daten, een relatie beginnen en heen en weer reizen tussen Rotterdam en Tilburg en vice versa, kwam na maanden het idee om dichterbij elkaar te gaan wonen. De keuze was snel gemaakt, want ik wilde al tijden weg uit Rotterdam. En zo geschiede, sinds april woon ik in Tilburg. Om de stad beter te leren kennen kwam dus de kans voorbij te infiltreren bij Tilburg.com. Gewoon, even tijdelijk als redacteur aan de slag, mensen leren kennen, erachter komen wat de hotpots zijn – of juist de plekjes waar je uit de buurt moet blijven.

Grote stad, maar toch dorps

Hoe groot Tilburg ook mag zijn, toch voelt het niet als een massale stad. Zeker niet als je Rotterdam gewend bent. Daar voel je je een individueel, waar je op sommige plekken wel bekenden tegenkomt, maar daar houdt het op. In Tilburg zie ik nu al vrij vaak bekende gezichten, het is meer een ons-kent-ons-stad. Soms heel fijn, al is het ook wel eens lekker om je een individu te voelen.

De mensen

Zijn de mensen hier open en gastvrij? Ja en nee. Enerzijds voel ik mij welkom, toch merk ik soms een bepaalde blik als ze je met een harde G horen praten. Het zijn ook die momenten als Tilburgers onderling met elkaar praten, typisch Tilburgse (of Brabantse) grappen maken of uitspraken doen en het ergens over hebben wat je nog niet snapt. Logisch dat je je dan niet helemaal binnen zo’n groep kan binden, maar dat heeft vast tijd nodig. Er is altijd een integratieproces en daar zit ik nog volop in. De één sleept je daar in mee, de ander niet en soms moet je daar zelf ook meer moeite voor doen. Over het algemeen begin ik mij aardig Tilburgs te voelen en hopelijk vindt de lezer van dit artikel dat ook leuk.

Eusj
Tilburgse Kermis 2017

Het centrum

Piusplein, Heuvel, Korte Heuvel, Piushaven, Paleisring. Het is allemaal wat en soms ben ik mijn oriëntatie van de stad even kwijt. Hoort erbij en tijdens mijn werk bij Tilburg.com heb ik al genoeg bijgeleerd. Tilburg heeft echt een leuk centrum! Het is een balans tussen oude gebouwen en nieuwe, strakke, waarbij elk pand een eigen sfeer heeft. Genoeg leuke winkels om te shoppen, plekken om een terrasje te pakken, te lunchen, ’s avonds wat eten te nuttigen of een stevig feestje te vieren. Het is overzichtelijk, dynamisch, niet te groot, maar toch voldoende om je te vermaken of benodigde spullen te kopen.

Fietsend door de stad

Misschien heb ik makkelijk praten doordat ik dichtbij de stad woon. Echter, zo nu en dan moet ik buiten de Ringbanen treden en zelfs dan merk ik leuke spots op. Stukken natuur, mooie wijken, het Stadsbos en ook de minimale tijd dat je kwijt bent om te fietsen. In Rotterdam moest ik al een half uur fietsen naar het centrum, een vriend van me woont in Tilburg-Noord: 15 minuten fietsen. Het is allemaal niet zo heel groot en dat is fijn. Ja, Tilburg voelt als een stad en ook een beetje als een groot dorp.

Leuke spots

Het afgelopen jaar, en zeker de laatste maanden, heb ik plekjes ontdekt waar ik graag terugkeer. Omdat er een goede sfeer hangt, ik me er thuis voel of omdat het vooral bekend terrein is. Ik heb aantal van mijn favoriete plekjes op een rijtje gezet.

Cul de Sac

Geen verrassing natuurlijk, als ik daar mijn huidige vriendin heb ontmoet. Een biertje op het terras, een lekker dansbaar avondje en een prima sfeertje. Het is uitgegroeid tot de kroeg waar we vaak weer belanden; de Cul omarmt je en ik voel me er altijd welkom. Zo kwam mijn vriendin ook onlangs met een uitspraak die we met vrienden vaak maken: “Als de avond wat tegenvalt, dan maakt Cul de Sac de avond weer goed.” En zo is het.

eusj
De eerste keer Cul de Sac – Zomer 2017

Spoorzone

Het rauwe karakter van Tilburg begint al bij het station. De Spoorzone kenmerkt zich met het authentieke van de stad, waar hard aan de weg wordt getimmerd om het levendiger te maken. Hier maakte ik Oud & Nieuw mee in de Smederij, Festival Mundial en Kernafval tijdens carnaval.

Taco Bell

Geen zin om te koken? Taco Bell. Uiteten, maar eigenlijk niet veel geld of geen zin in iets wat chique is? Taco Bell. De crunchy taco’s en de Fully Loaded Fries of Nacho’s zijn de standaard geworden als we romantisch willen schranzen.

Broekhoven

Oké, mijn vriendin woont nog net niet in Broekhoven, maar de sfeer is er zeker te proeven. En het is er gezellig, zeker in de zomer. Of je nu naar de supermarkt gaat, richting het centrum loopt of ergens eten gaat halen, met lekker weer zitten de bewoners van deze wijk buiten voor de deur. Dit ben ik in Rotterdam – of de andere steden waar ik heb gewoond – niet gewend en daar keek ik eerst van op. Maar leuk dat het is, want het maakt een wijk levendig!

Altijd iets te doen

Wat mij is opgevallen de afgelopen maanden, is dat er in Tilburg bijna altijd wel iets te doen is. Ik heb een aantal opvallende en toffe activiteiten opgesomd die mij plezier gaven.

Carnaval

Niet mee opgegroeid, wel al twee jaar gevierd. Dit jaar voor het eerst in Tilburg en hoewel ik nog een aardige weg te gaan heb om een echte carnavalsvierder te worden, heb ik mij prima vermaakt. Gewapend in een Star Wars-outfit, genoeg bier in de hand en de optocht meemaken was volgens mij al een goede start. En anders leren jullie het mij vanzelf wel!

Tilburgse Kermis

Dit jaar was ik behoorlijk wat dagen op de kermis te vinden. Ik heb er genoeg over geschreven bij Tilburg.com en werd daarom erg enthousiast. Zo massaal, zo uitgebreid en dat midden in de stad. Zelfs hele stoplichten en andere obstakels worden verwijderd om dit manifest te bewerkstelligen. Ontzettend gaaf om zo’n typisch Tilburgs evenement mee te maken.

Festival Mundial

Een vaste prik voor mijn vriendin om er te werken en voor mij een reden om Mundial te ontdekken. Het was een aparte beleving vanwege de line-up, wel is het leuk dat de Spoorzone tot festivalterrein wordt omgetoverd. Genoeg lekker eten, mooie stands en ik heb er een aantal gave optredens gezien.

eusj
Festival Mundial 2018

Kaapstad

Ook al was het de eerste editie van dit kunstinitiatief, het is wederom een activiteit die de stad omtovert en opfleurt. Door grote delen van het centrum was kunst te zien en te beleven van 25 kunstenaars. Gemengde reacties van Tilburgers, voor mij erg leuk en verfrissend (ik hou dan ook wel van kunst). De stad biedt voor ieder wat wils en dit aparte en interactieve kunst-gekaap voelt voor mij dat Tilburg een breed scala aan evenementen en activiteiten heeft.

Psycho Mind Festival

Vorig jaar de eerste editie, dit jaar de tweede. Psycho Mind Festival is dus een heel jong festival dat niet buiten, maar binnen gehouden wordt. Drie venues met psychedelische rock en sub-genres die erbij passen. Voor mij erg verrassend en knus voor de rock/metal-scene die Tilburg rijk is.

Genoeg te ontdekken

Mijn tijd bij Tilburg.com zit er helaas alweer op, maar nieuwe uitdagingen staan te wachten en ik hoop mijn leven nog verder uit te bouwen in Tilburg. Daarom wil ik nog altijd nieuwe plekjes ontdekken, of het nu leuke parkjes zijn, cafés om te lunchen, een goed feestje te vieren of een buitenbios te bezoeken. Ik vraag jou als Tilburger dan ook om tips! Wat zijn jouw favoriete spots in de stad, wat mag ik echt niet missen? Wie weet bezoek ik ze dan wel. En ben ik al goed op weg om te integreren in de stad?

Natuurlijk wil ik Tilburg.com bedanken voor de kans die ik heb gekregen om er te mogen werken. En ik bedank jou alvast voor de hotspots en tips die je aanlevert, dan blijf ik integreren! Eusj!