Experience Island: van afgegraven weiland naar eventlocatie

experience island

Het pareltje van Brabant, zo wordt het Blauwe Meer in Loon op Zand nog wel eens genoemd. Niet geheel zonder reden, vertelt Rick van Dijk, bedrijfsleider van Experience Island.” Het is misschien wel het schoonste zwemmeer in de regio.”

Om zijn woorden extra kracht bij te zetten loopt Rick vanaf het terras van Experience Island naar het water. Hij gooit zijn glas water leeg, gaat door zijn knieën, vult het met kraakhelder water uit het meer en neemt een flinke slok. “ Officieel is het geen drinkwater en zo mag het ook nooit bestempeld worden uiteraard, maar niet voor niets zitten Heineken en Coca Cola enkele kilometers hiervandaan.”

Het geheim van het schone water zit volgens Rick in een paar dingen: doordat het meer bestaat uit oppervlaktewater, stijgt en daalt het water en zit er een lichte stroming in. Door het verschil in waterstand wordt het water gezuiverd door het witte zand, hierdoor krijg je die felblauwe kleur van Experience Island. Daarbij is het meer zo’n 25 meter diep waardoor de waterkwaliteit hoog is en er bijvoorbeeld nog nooit blauwalg in het water is gevonden.

Evenementenlocatie

De laatste jaren is het Blauwe Meer, wat tegenwoordig Experience Island heet, behoorlijk veranderd. In de jaren zeventig werd het weiland afgegraven en ontstond de plas. De jaren erna was het geen officiële recreatieplas, maar werd het met liefde gebruikt om te varen, surfen en zwemmen. Tien jaar geleden kwam de grote verschuiving. Experience Island werd opgericht en het gelijknamige bedrijf maakte van de recreatieplas een volwaardige evenementenlocatie.

In de ruim 37 hectare vormen de twee waterpartijen nog steeds het middelpunt van Experience Island, maar het terrein eromheen is inmiddels ook indrukwekkend te noemen. Zo vind je er het grootste 4×4 offroad terrein van de Benelux, meerdere vergaderruimtes en worden er soms bedrijfsevenementen voor zo’n 4.500 man gehouden.

Een van de meest bijzondere evenementen was volgens Rick toch wel toen de zoon van de kroonprins van Abu Dabi langskwam. “Dat was wel echt heel bijzonder. Ze kwamen met zes man en hebben gereden in een Dakarauto, op een quad en in een 4×4. Daarna zijn ze gaan flyboarden, jetskiën en gaan varen op een rhib-boat.”

experienceisland_header
FOTO WILLEKE MACHIELS: v.l.n.r horeca manager Nadeche Rond, event manager Nigel Rond en algemeen manager Rick van Dijk.

Recreatieplas

“Van alleen een strand kun je als bedrijf in Nederland niet leven, je moet er wel echt events bij organiseren,” vertelt Rick. Dat verklaart ook wel de overgang naar evenementenlocatie. “Voor enkel recreatie is de locatie niet gunstig, het ligt te ver van het bewoonde gebied.” Hierdoor zijn de stranden niet op alle momenten meer geopend. Waar vorig jaar soms nog onduidelijkheid ontstond welke horeca en gebieden geopend waren, gaan ze dat dit jaar anders doen.

Om te recreëren is Experience Island verdeeld in vijf segmenten: het grote strand, het kleine strand, de beachbar, de cafetaria  en het terras. Omdat er op het weer soms geen pijl te trekken is, wordt op de dag zelf bepaald welke plaatsen geopend zijn. Oftewel: kijk voordat je naar Experience Island gaat altijd even op de website om te zien welk gedeelte geopend is. Entree voor de stranden is trouwens €6, een tien-rittenkaart kost €35.

Misschien leuk om te weten. Het terras is dit jaar aangepast: de bediening is weer terug waardoor je niet meer zelf je bestelling hoeft te doen. Ook de vlonder met vergaderlocatie heeft een kleine metamorfose ondergaan. Volgende zomer gaat Experience Island trouwens in haar geheel een grote make-over. De precieze details wil Rick hierover nog niet vertellen. Wil je meer weten over Experience Island? Bekijk dan ook eens de website.