Expositie Prooidieren – Liesbeth Verhoeven bij Kap Pur

Expositieduur: 11 maart tot en met 25 april 2010
Opening: donderdag 11 maart vanaf 19:30 uur door Tine van de Weyer, gemeenteraadslid in Tilburg en kunstenares.

Op donderdagavond 11 maart wordt bij galerie Kap Pur de expositie PROOIDIEREN met werken van Liesbeth Verhoeven officieel geopend door Tine van de Weyer (zelf ook kunstenares en tevens gemeenteraadslid in Tilburg). Het speelse werk van Liesbeth is enerzijds gebaseerd op gekke fantasietjes en anderzijds op wetenschappelijk onderzoek, met name de biologie. Ze gebruikt de methoden en de uiterlijke vormen van wetenschappelijk onderzoek en werkt deze uit tot absurdistische tekeningen (o.a. op glaspanelen), werken van grafiek, performances en installaties.

Met haar werk stelt Liesbeth Verhoeven de vraag wat de positie is van het individu ten opzichte van de rest. Hoe inwisselbaar of uniek ben je? In hoeverre wordt je karakter bepaald door je omgeving? Zijn we allemaal prooidieren die zich beschermen tegen roofdieren door camouflage, nabootsing of kuddevorming?

Goede voorbeelden van het fantasierijke werk van de kunstenaar zijn de zwart geïnkte glaspanelen, die bijna functioneren als een verhalend dagboek. Waar tekeningen gekrast zijn, valt wit licht door de glasplaten heen. Hier en daar zijn kleurfilters gebruikt, die accenten geven aan het te vertellen verhaal. Het geheel heeft iets weg van glas-in-lood; gedurende de expositie worden ze getoond in lichtbakken. Naast de glaspanelen is er grafiek te bezichtigen met
sprekende titels als ‘Pick a fair duck’ en ‘Oom Cor’. De installatie ‘De teruggeefjas’ tenslotte ziet er uit als een tipi met vele binnenzakken. Iedereen heeft wel ooit dingen geleend en vergeten ze terug te geven. Met de teruggeefjas stelt Liesbeth Verhoeven u in staat om eens en voor altijd schoon schip te maken.

Gedurende de expositie die loopt van 11 maart tot en met 25 april worden er twee performances gehouden door Liesbeth Verhoeven. De eerste is een persconferentie in jurk op 18 april in Vertoningsruimte Argument (Korte Schijfstraat 17, Tilburg) en de tweede daarop aansluitende performance is bij galerie Kap Pur (Korvelseweg 151, Tilburg) tijdens de finissage op 25 april.

Meer informatie vindt u op de website www.kappur.nl.