Expositie “World Without Us”

Tentoonstelling en live-performance met werk van Artúr van Balen

Expositieduur:
11 september tot en met 30 oktober 2011
Openingsborrel:
zondag 11 september 2011 vanaf 14:30 uur; Opening door presentatrice en redactrice, Andrea van Pol

Artúr van Balen (1983) is een onderzoekend kunstenaar die zich onder andere bezig houdt met biologische processen, het milieu, massaproductie en de consumptiemaatschappij. Zijn werkwijze is zeer projectmatig en de uitvoering is steeds weer verrassend. Het werk van Artúr is opgenomen in de zomertentoonstelling “Anoniem gekozen” in het Gemeentemuseum Den Haag. Verschillende boeiende projecten van deze in Berlijn werkende kunstenaar zijn te bezichtigen van 11 september tot en met 30 oktober bij galerie Kap Pur aan de Korvelseweg151 te Tilburg. Tijdens de officiële opening op zondag 11 september vanaf 14:30 uur vindt een live-performance plaats. Tevens wordt dan bij galerie Kap Pur de kunstenaar geïnterviewd door Andrea van Pol, de presentatrice van “Anoniem gekozen” van het televisieprogramma “Kunstuur” van de AVRO.

Tijdens de expositie “World without us” worden verschillende werken getoond, waaronder een museale installatie gemaakt uit smetteloos witte “Sainsbury Chickens”. Deze prachtige objecten (die overigens ook per stuk gekocht kunnen worden) staan lijnrecht tegenover het productieproces van de diepvries kippen die we in de schappen van supermarkten vinden. Waar de kosten voor de vleesproductie zo laag mogelijk worden gehouden, heeft Artúr er juist voor gekozen om de kippen te vervaardigen van het hoogwaardige porselein van de beroemde “Königliche Porzellan Manufaktur”. Artúr van Balen zoekt vaak naar samenwerkingsverbanden die niet gebruikelijk zijn in de hedendaagse kunst. In zijn film “Homo Amoeba” wordt een ééncellige amoebe getoond in een microscopisch labyrint. De laboratoriumsetting is tevens op menselijk formaat nagebouwd wat resulteerde in een interessante korte film.

In één van zijn laatste projecten doet Artúr onderzoek naar onze consumptiemaatschappij. De kunstenaar heeft er voor gekozen om het welbekende soyasaus visje van Kikkoman uit te vergroten. Deze worden geserveerd bij fastfood sushi en zijn een typisch product van onze hedendaagse “trash-culture”. Wanneer deze uitvergrotingen in aanraking komen met water, lijkt er een plaatselijke milieuramp plaats te vinden. De zwarte en gouden vissen smelten na een korte tijd tot een stroperige, olieachtige massa. De titel van de tentoonstelling is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Alan Weisman, waarin de auteur ons uitnodigt de wereld voor te stellen als de mensheid van de ene op de andere dag niet meer op de aarde zou zijn. Het zou dan minstens 100.000 jaar duren voordat al het geproduceerde plastic door microbes afgebroken is. Het beeld dat ontstaat tijdens de live-performance is even duidelijk als bizar, maar gelukkig heeft de kunstenaar de natuur lief en zijn de objecten vervaardigd uit 100% biologisch afbreekbaar materiaal, Plantic HP1 een nieuw ontwikkeld afbreekbaar plastic geproduceerd uit maïszetmeel. Wanneer het in contact komt met water breekt het binnen 2 uur af.

Galerie Kap Pur begint het nieuwe kunstseizoen met deze veelzijdige en meesterlijke kunstenaar, Artúr van Balen. Zijn werk wordt voor het eerst in een solo-expositie getoond bij galerie Kap Pur aan de Korvelseweg 151 te Tilburg. Tevens toont Kap Pur zijn werk tijdens de Affordable Art Fair in Amsterdam. Meer informatie: www.kappur.com