Extra hulp bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Rabobank, Tiwos en gemeente bieden samen meer mogelijkheden

Samen met anderen een stuk grond kopen en daarop een huis of een appartement bouwen. Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) kan aantrekkelijk zijn. Ook in Tilburg stimuleert de gemeente dit soort initiatieven in verschillende prijsklassen. Maar niet ieder initiatief is helaas even succesvol. Vaak zijn daar financiële redenen voor. Om initiatieven te stimuleren en mogelijk te maken, bieden Rabobank Tilburg en omstreken, woningcorporatie Tiwos en de gemeente Tilburg een pakket aan mogelijkheden voor initiatiefnemers en aspirant kopers.

Bouwkavels en starterslening
De gemeente Tilburg heeft een aantal locaties beschikbaar voor CPO-initiatieven. Aan de Thomas van Aquinostraat is ruimte voor 3 bouwkavels, en ook aan de Mahlerstraat en de Scharwoudestraat is ruimte voor initiatieven. Bovendien worden de mogelijkheden voor de locatie Burgerijpad verkend. De gemeente biedt starters op de woningmarkt financiële ondersteuning met het beschikbaar stellen van een zogenoemde ‘starterslening’. De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het bedrag dat een starter kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het is dus een aanvullende hypotheek. De eerste 3 jaar hoeft de koper geen rente of aflossing te betalen. Hierdoor zijn er lagere maandlasten. Na 3 jaar gaat de koper de lening pas aflossen en rente betalen.

Voorfinanciering
Initiatiefnemers komen tijdens het hele traject van zelf bouwen voor verschillende soorten (on)kosten te staan. Rabobank Tilburg en omstreken is onder een aantal voorwaarden bereid om een lening te verstrekken aan een groep particulieren of aspirant-kopers die zich verenigen in een CPO-vereniging. Met die lening kunnen de kosten in een eerste fase van een project worden voorgefinancierd.

Achtervang
Blijkt tijdens het proces of bij de start van de bouw dat een koper uit de CPO-vereniging is weggevallen, dan kan door het instappen van woningcorporatie Tiwos als deelnemer het bouwinitiatief mogelijk alsnog doorgaan. Tiwos is, voor woningen met een marktwaarde van maximaal € 180.000 én afhankelijk van de bouwlocatie, bereid om onder voorwaarden als ‘achtervang’ op te treden. “Met dit pakket van maatregelen willen Rabobank Tilburg en omstreken, Tiwos en de gemeente Tilburg het zelf bouwen in Tilburg een stevig duwtje in de rug geven”, aldus wethouder Berend de Vries van Wonen: “We verwachten hiermee mensen die misschien eerst twijfelden om deze stap te maken of tegen belemmeringen aanliepen, nu wel over de drempel te halen.”

Meer informatie over (collectief) particulier opdrachtgeverschap: www.zelfbouwenintilburg.nl