Extra tijd om handen? Met deze klusjes in huis bespaar je in de toekomst veel geld

Heel veel tijd in en rondom huis: we hebben er momenteel allemaal mee te maken. Nu de zon voorlopig is vertrokken, de meivakantie in volle gang is en we Netflix zo goed als uit hebben, is het tijd voor een nieuw project. En wat is er nu fijner dan klusjes in en rondom huis van je lijst afstrepen, waar je in de toekomst ook nog eens veel geld bespaart? Wij geven je een aantal tips.

Want: met de onderstaande klusjes, in en rondom huis, kun je veel energie besparen. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook heel goed voor jouw portemonnee. Ter inspiratie: wij schreven eerder al een artikel over hoeveel geld je kunt besparen met kleine aanpassingen in huis.

#1 Deurdranger/deurveer plaatsen

Een kleine uitgave, makkelijk te installeren en energie- en geldbesparend. Met een deurveer of deurdranger zorg je ervoor dat deuren in huis vanzelf dichtgaan. Handig, want hierdoor tocht het minder, blijft warmte langer in een kamer hangen en hoeft de verwarming minder hard te werken.

#2 Klokthermostaat of slimme thermostaat installeren

Nog een handig klusje voor als je wat tijd over hebt. Lees eens wat meer over de voordelen van een slimme- of klokthermostaat. Met een klokthermostaat kun je van te voren instellen wanneer een verwarming aan- of uitgaat, waardoor je verspilling makkelijk tegengaat. Een slimme thermostaat heeft nóg meer voordelen. Zo kan deze de verwarming lager zetten als er al lang niemand in de kamer is geweest.

#3 Tochtstrips plaatsen

Nog een manier, naast de deurdranger/deurveer, om warmte binnenshuis te houden. Het plaatsen van tochtstrips op deuren en ramen is een makkelijk en relatief goedkoop klusje om in de toekomst geld en energie te besparen.

#4 Waterbesparende douchekop installeren

Door het kopen en plaatsen van een waterbesparende douchekop, bespaar je jaarlijks 20% op water en energieverbruik ten opzichte van een normale douchekop. En bij het vervangen van een regendouche bespaar je zelfs tot wel 60 procent! Zo’n douchekop kun je vinden in een bouwmarkt of sanitair winkel en bespaart je, zeker op termijn, veel energie en geld.

#5 Regenton in de tuin plaatsen

Het installeren van een regenton biedt super veel voordelen. Het scheelt je een hoop kraanwater (en geld) in de zomer, regenwater is gezond voor planten (bevat nauwelijks kalk) en door de regentonnenactie van gemeente Tilburg, krijg je nu een regenton met korting.

#6 Vervang gloei- en halogeenlampen

Zelfs als je huidige gloei- en halogeenlampen nog goed werken, is het vervangen van deze lampen door LED licht altijd een goed idee. En LED lamp gebruikt namelijk tot wel 85% minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp. Lees hier hoeveel energie en geld je kunt besparen met dit klusje!

#7 Zonwering installeren

Met de zomer in het vooruitzicht, en mogelijk wel weer temperaturen tot hoog in de dertig graden, is het goed om alvast eens na te denken over het koelen van je huis. Ventilatoren en airco’s kunnen erg veel energie (en daarmee geld) vreten. Daarom is het plaatsen van zonwering een goed idee. Denk hierbij aan schermen, luiken of schaduwdoeken.

#8 Een groen (plat) dak creëren

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je huis koel blijft van binnen: het vergroenen van een plat dak. Is daarbij ook nog eens een superleuk klusje! Het bedekken van je dak met sedumplantjes of ander groen, kan zorgen voor een temperatuurdaling in huis van twee tot vier graden. Goed om te weten: de gemeente verleent subsidie voor het creëren van een een groen dak!

#9 De zolder isoleren

Mocht je het wat groter aan willen pakken en je huis wat beter willen isoleren. Het isoleren van de zolder is een klusje dat je vrij makkelijk zonder hulp kunt doen. Milieucentraal geeft je een aantal tips over waar je op moet letten en hoe je het isoleren van je dak het beste kunt aanpakken.

#10 Glas in lood isoleren

Mocht je glas in lood of enkel glas in je huis hebben. Dan weet je misschien wel hoe lastig en duur het is om dit te isoleren met dubbelglas. Gelukkig is daar tegenwoordig een hele makkelijke oplossing voor: isolatiefolie. Makkelijk zelf aan te brengen en met optimaal resultaat. Bespaar je, zeker in een oud huis, energie en geld mee. Nog beter is het natuurlijk om uiteindelijk je enkele glas te vervangen voor dubbelglas!

Heb jij nog tips voor klusjes in en rondom huis waar je uiteindelijk geld en energie mee kunt besparen? Laat het ons dan zeker weten in de reacties! En nog een tip: in de editie van het Stadsnieuws van woensdag 6 mei, vind je meer informatie over de financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van je woning.