Familiebedrijf Saté Kid komt terug naar Tilburg: ‘Prachtig dat mijn zoon dit gaat doen’

saté kid tilburg

Bekende Nederlanders zoals Guus Meeuwis en Paul van Loon, gigantisch veel Tilburgers en satéliefhebbers van ver daarbuiten wisten de Saté Kid op de Oude Markt te vinden. Totdat de zaak van de gebroeders Fens in 2004 werd beëindigd. In oktober, vijftien jaar na dato, kan Tilburg weer gaan genieten van de Saté Kid. 

Foto: Vader Lesley (links), Samuel en Ome Jeff

De nieuwe formule van Saté Kid gaat Samuel, zoon van de gebroeders Fens, voor zijn rekening nemen. Wij spraken alvast met Samuel over de nieuwe zaak. “Als ik vroeger in de zaak kwam, begon ik altijd meteen mee te helpen. Daarom is mijn passie voor het bedrijf altijd gebleven en is mijn droom altijd geweest om de Saté Kid nieuw leven in te blazen. Dat gaat nu dan eindelijk gebeuren met dezelfde kwaliteitsproducten van toen, maar met wat extra verbeteringen.”

Medio oktober wil de Saté Kid haar deuren openen aan het Lieve Vrouweplein 10 waar voorheen Tarte Tatin gevestigd was. “Het grootste verschil met de Saté Kid van vroeger, is dat wij ons voornamelijk richten op afhalen en bezorgen. We hebben nu ook veel meer vegetarische en vegan opties op het menu. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan dan ook hoog in het vaandel.”

Dat de nieuwe formule van de Saté Kid zich vooral richt op afhalen en bezorgen, heeft zo zijn redenen. “We zijn ondersteunende retail en mogen geen restaurant voeren. We verwelkomen iedereen met open armen om een maaltijd af te halen en natuurlijk is er de mogelijkheid om ons gerechten te proeven en beleven in de zaak.”

Familierecepten

Het geheim van de verrukkelijke lekkernijen: familierecepten van de familie Fens. “Deze komen nog van de moeder en grootmoeder van ome Jeff. Zijn moeder heeft het hem eigenlijk allemaal geleerd. Hij heeft altijd interesse gehad voor koken. Dat begon toen hij klein was met de vraag aan mijn oma om alvast rijst te gaan koken en het eten voor te bereiden.”

Dertig soorten saté

Op de menukaart vind je straks gigantisch veel lekkernijen uit Indonesië. “Eenpersoons porties vanaf €8,- tot schotels voor de gulzige saté liefhebber vanaf €15,-.” Specialiteit van het huis is uiteraard de heerlijke saté-mama van oma Fens.

“We hebben straks ruim dertig verschillende saté soorten en smaken op de kaart staan. Een keur aan vlees, vis, vegetarische en vegan opties en diverse marinades.” Zoals gezegd staat de saté-mama, hardloper in de oude Saté Kid, ook op het menu. “Daar vragen mensen nog steeds om. Dit is een saté met mager varkensvlees met daarboven een stukje krokante buikspek. En net als vroeger zal er iedere week een speciale marinade gepresenteerd worden.”

Afhalen en bezorgen

De focus komt zoals je leest met name op afhalen en bezorgen te liggen. “We beginnen met bezorgen binnen een straal van 2 tot 3 kilometer en vanuit daar bekijken we of we dit gaan uitbreiden. We hebben ook de ambitie om in de Reeshof een bezorgfiliaal te starten. Maar we roepen mensen vooral op om lekker bij ons af te komen halen. We belonen ze dan ook door wat extra’s mee te geven om te proeven. En we garanderen je dat je niet lang hoeft te wachten op je maaltijd.”

Feestelijke opening volgt later

Hoewel de Saté Kid medio oktober opent, volgt de feestelijke opening later. “Toen mijn vader en Ome Jeff in 1991 het idee kregen om een Oosters restaurant te beginnen, stampten ze de Saté Kid in drie maanden uit de grond. De eerste dagen wisten ze niet eens hoe de espressomachine werkte. Na twee dagen was alles uitverkocht en moest de hele familie komen helpen. We willen nu rustig openen en het pas feestelijk vieren als alles staat.”

Dan zul je natuurlijk ook de oude gezichten van de Saté Kid in de zaak zien. “Mijn oma bijvoorbeeld. Die is inmiddels bijna tachtig, maar die zetten we dan lekker op haar troon neer. De afgelopen jaren zijn we erachter gekomen wat voor naam we hebben opgebouwd in Tilburg. Overal worden we nog steeds herkent. De jaren op de oude markt zijn we echt van onze gasten gaan houden. We willen hen dan ook weer in de nieuwe Saté Kid verwelkomen,” sluiten de gebroeders Fens af.

Wil jij alles rondom de Saté Kid in de gaten blijven houden? Volg ze dan op Facebook.