Nieuws

station
Let op! Dit artikel is al 1248 dagen oud en wellicht niet meer relevant

FAQ in Tilburg: alles wat je moet weten over de toekomst van het centraal station

Als redactie van Tilburg.com krijgen we regelmatig vragen over de stad. Over openingstijden, evenementen, nieuwe winkels, horecazaken en meer. Natúúrlijk geven we jullie maar al te graag antwoord op alle vragen over Tilburg, maar waarom zouden we de meest gestelde vragen niet gewoon delen? Wel zo handig: want er zijn een aantal onderwerpen die wel héél erg vaak terugkomen. Deze week behandelen we alles wat je moet weten rondom de verbouwingen van het Centraal Station. 

Foto: Cepezed

Wanneer worden de werkzaamheden aan de Spoorlaan afgerond?

Eindelijk is een deel van de Spoorlaan weer open! Vanaf de Noordhoekring tot aan Spoorlaan 392 is het sinds kort weer mogelijk voor verkeer om op de vernieuwde weg te rijden. Aannemer BAM meldt dat de werkzaamheden vanaf Spoorlaan 392 tot aan de Willem II-straat hoogstwaarschijnlijk tot 8 juli duren. Om de Willem II-straat goed aan te sluiten op de vernieuwde Spoorlaan, is de kruising van 25 juni tot 8 juli afgesloten voor doorgaand verkeer. Kortom: op 8 juli is het nieuwe wegdek op de Spoorlaan een feit!

Wanneer wordt het nieuwe busstation opgeleverd?

In december 2017 verhuisde het Tilburgse busstation van de Spoorlaan naar de Burgemeester Broxlaan. Sindsdien heeft het ‘oude’ busstation een complete metamorfose ondergaan. De bushaltes zijn weg, de bomen zijn gekapt en appartementencomplex Tilburion is met de grond gelijk gemaakt. Volgens de gemeente moet het nieuwe busstation aan de Spoorlaan dan ook in december 2018 in gebruik worden genomen.

Wat we van het nieuwe busstation mogen verwachten? Een centraal gelegen eilandperron met daar omheen alle halteplaatsten. Centraal op het bus-eiland komt waarschijnlijk een overblijfruimte voor buschauffeurs, een informatie- en verkooppunt voor het busvervoer en kantoorruimte. Mogelijk komt er ook nog een horecavestiging, zoals een broodjeszaak. Benieuwd hoe het eruit zou kunnen komen te zien?

 

station
Plan busstation

Foto: Cepezed

Wanneer wordt de renovatie van het ‘kroepoekdak’ afgerond?

In 1991 werd er voor het laatst een groot onderhoud gepleegd aan het monumentale dak van het station. De hoogste tijd volgens ProRail om een nieuwe renovatie te starten. De werkzaamheden aan het dak duren naar verwachting nog tot eind 2018 meldt Spoorpro. Hierbij wordt na de werkzaamheden boven het Spoorplein, van westelijke naar oostelijke richting gewerkt aan het stationsgebouw en de perrons.

Hoe zit het met de bouw van de nieuwe fietsenstallingen?

In 2015 heeft de gemeente een overeenkomst bereikt met ProRail, NS en de Provincie Noord-Brabant over de ontwikkeling van nieuwe fietsenstallingen bij het station. Het gaat om de bouw van een stalling aan de noordzijde die grenst aan de straks gerenoveerde LocHal en het nieuwe MindLabs. Aan de zuidzijde van het station wordt de stalling verbouwd als onderdeel van het plan voor de Spoorlaan.

Na de selectie van de aannemer en de verdere uitwerking van de plannen wordt er begin 2019 een start gemaakt aan de Noordstalling, die in 2020 klaar moet zijn. De Zuidstalling wordt daarna onder handen genomen en is naar verwachting in 2021 klaar.

station
Plan fietsenstalling zuidzijde

Foto: Cepezed

Staking buschauffeurs: wanneer rijden de bussen weer?

Tenslotte nog even een veelgestelde vraag over de landelijke staking van buschauffeurs. Wanneer kun je weer gebruik maken van de bussen? Op dit moment is dat nog onzeker. Vakbond CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond) geeft namelijk aan tot en met vrijdag 29 juni te staken en bekijkt daarna of er nog verdere acties nodig zijn. De FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) kondigt echter een staking voor onbepaalde tijd aan.

FAQ Tilburg

Heb jij nog prangende vragen over een onderwerp in Tilburg? Vraag jij je al tijden iets af? Laat het ons dan weten, wij zoeken het graag voor je uit en zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij.

Reageer op dit bericht