FAQ in Tilburg: tjirpende krekels, hitteplan Tilburg & lagere temperaturen

hitte in tilburg

Als redactie van Tilburg.com krijgen we regelmatig vragen over de stad. Over openingstijden, evenementen, nieuwe winkels, horecazaken en meer. Natúúrlijk geven we jullie maar al te graag antwoord op alle vragen over Tilburg, maar waarom zouden we de meest gestelde vragen niet gewoon delen? Wel zo handig: want er zijn een aantal onderwerpen die wel héél erg vaak terugkomen.

Waar komen die tjirpende krekels ineens vandaan?

Dat het warm is in Tilburg, is natuurlijk geen nieuws. Maar wat wel nieuw is, hier bij ons in ieder geval, is het geluid van tjirpende krekels in de bomen van het Pieter Vreedeplein. Je waant je bijna op een camping in Zuid-Frankrijk.

Dat krekels voorkomen in Nederland is ook geen verrassing, maar normaal gesproken zijn ze niet zo ‘luidruchtig’ aanwezig. Hoe heter het wordt, hoe sneller en harder krekels tjirpen. Wat blijkt? Aan het getjirp van de krekels kun je zelfs afleiden hoe warm het buiten is: tel het aantal tjirpen dat een krekel in 14 seconden maakt, tel daar 8 bij op, vermenigvuldig die uitkomst met 5 en deel dan door 9. En voilà, je hebt de temperatuur.

Hebben wij natuurlijk even geprobeerd. En het was iets te moeilijk….

hitte in tilburg
De bomen met tjirpende krekels

Waar moet ik rekening mee houden door de hitte?

Ook de komende dagen blijft het nog ontzettend warm. De gemeente geeft een aantal tips tegen de hitte in Tilburg:

  • Tussen 12:00 – 16:00 is de temperatuur het hoogst. Zorg dus dat je op dat moment op een koelere plek bent en dat je je niet te veel in hoeft te spannen.
  • Sluit zoveel mogelijk de gordijnen/ramen/deuren om de warmte buiten te houden.
  • Drink veel, maar gebruik zo min mogelijk drinkwater om je tuin te besproeien of je auto te wassen. Op die manier zorgen we ervoor dat er genoeg drinkwater beschikbaar blijft.

Naast tips tegen de hitte in Tilburg, zijn er ook een paar punten waar wij als inwoners rekening mee moeten houden:

  • Vijvers, meren en andere wateren zien er op dit moment uit als een heerlijke verkoeling. Maar door de aanhoudende warmte kunnen deze wateren wel gevaren met zich meebrengen, zoals blauwalg. Hou dus goed het advies van de gemeente in de gaten en check voor eventuele borden bij meren en vijvers.
  • Let goed op dat je niets in openbare gebieden laat slingeren! Doordat veel parken en bossen erg droog zijn, is de kans op brand een stuk hoger geworden. Zelfs een klein stukje glas in de berm vormt al een vergrootglas en zou zo maar een flinke bermbrand kunnen veroorzaken.
  • Door de hitte kan de temperatuur van het asfalt oplopen tot maar liefst 50 graden. Dit heeft tot gevolg dat het asfalt zacht en beschadigd raakt, wat uiteraard niet bijdraagt aan de verkeersveiligheid. De gemeente Tilburg heeft daarom afgelopen week zout gestrooid op alle hoofdwegen.

Wanneer wordt het weer wat koeler in Tilburg?

Voor iedereen die onderhand wel klaar is met de hitte in Tilburg hebben we slecht nieuws. Dit weekend stijgt het kwik naar 33 graden. Een tweede hittegolf is daarmee een feit!

Vooralsnog lijkt het wel alsof we vanaf vrijdag 10 augustus klaar zijn met de allerhoogste temperaturen (lees: het wordt 25 graden). En vanaf zaterdag 11 augustus zakt de temperatuur voor het eerst weer onder de 25 graden. Uiteraard is dit slechts een verwachting en kan het zo maar zijn dat er nog een derde hittegolf op komst is.

hitte in tilburg

FAQ Tilburg

Heb jij nog prangende vragen over een onderwerp in Tilburg? Vraag jij je al tijden iets af? Laat het ons dan weten, wij zoeken het graag voor je uit en zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij.