FAQ in Tilburg: Uber in Tilburg, informatie Sinterklaasintocht en plan Koningshaven

Uber in Tilburg

Als redactie van Tilburg.com krijgen we regelmatig vragen over de stad. Over openingstijden, evenementen, nieuwe winkels, horecazaken en meer. Natúúrlijk geven we jullie maar al te graag antwoord op alle vragen over Tilburg, maar waarom zouden we de meest gestelde vragen niet gewoon delen? Wel zo handig: want er zijn een aantal onderwerpen die wel héél erg vaak terugkomen. Deze week behandelen we alles rondom het ontbreken van Uber in Tilburg, de Sinterklaasintocht en de plannen voor de Koningshaven.

Waarom is Uber niet of nauwelijks actief in Tilburg?

Je kent het wel; je boekt een vakantie, komt aan op het vliegveld en ‘ubert’ vrolijk richting je hotel. Ideaal! Voor die paar euro is het nou niet echt de moeite om om je koffers mee een bus in te slepen. Wij vroegen ons af, hoe komt het dat we in Tilburg eigenlijk nooit iets horen over de app?

Na enige research blijkt dat Uber in principe actief zou moeten zijn in Tilburg. Op de website staat dat ze in Nederland actief zijn in zowel Amsterdam als het ‘Zuiden van Nederland’. Onder het zuiden van Nederland valt alles in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Limburg én Noord-Brabant. Echter lezen we op verschillende platformen terug dat Uber in Brabant voornamelijk in Eindhoven actief is. Ook als je een Uber in Tilburg probeert te ‘bestellen’ via de app, krijg je al snel een melding dat er geen auto’s beschikbaar zijn. Hoe komt dat dan?

Uit een eerdere reactie van Uber blijkt dat er in veel steden in het zuiden van Nederland nog geen goede balans is tussen vraag en aanbod: een Uber-chauffeur trekt sneller naar een stad waar Uber al meer is ingeburgerd (zoals Eindhoven of Rotterdam) en een passagier is sneller geneigd Uber te gebruiken in een stad waar ze niet heel lang hoeven te wachten. Een andere reden kan zijn dat je als Uber-chauffeur in Nederland o.a. moet beschikken over een taxivergunning en boordcomputer. Als particulier taxiritjes rijden, zoals in een land als Amerika gebruikelijk is, is hier verboden.

De verwachting van Uber is wel dat het groeiende aantal chauffeurs, naar verloop van tijd, andere plekken gaat zoeken om geld te verdienen. Op deze manier ‘breidt de dienst zicht als een olievlek uit’.

Is er al meer bekend over de Sinterklaasintocht?

Datum/tijden/route

Ja, er is zeker al meer bekend over de intocht van Sinterklaas. De goedheiligman komt op zondag 18 november aan in de Tilburgse Piushaven en zal, na een ritje op zijn paard en in zijn open auto, aankomen bij de Wagenmakerij. Benieuwd naar het volledige programma van deze dag? Bekijk dan dit artikel!

Pieten

Tot op heden is er nog niks bekend gemaakt over de kleur van de pieten in Tilburg. Worden het zwarte pieten, roetveegpieten, gekleurde pieten of een mix van alles? Alle andere Brabantse steden hebben inmiddels wel een keuze gemaakt: Roosendaal en Breda gaan voor ‘pikzwart’ en in Helmond, Bergen op zoom, Den Bosch, Eindhoven en Oss krijgen de pieten een mildere bruine kleur. Wanneer de kleur van de Tilburgse pieten bekend wordt gemaakt, is nog niet bekend.

Hoe realistisch zijn de plannen voor de Koningshaven?

Vorige week zagen wij een hele bijzondere (gefotoshopte) foto voorbij komen op de website van Brabants Dagblad: het water van de Piushaven dat doortrekt tot het Koningsplein. Dat de binnenstad er gaaf uit zou zien, spreekt voor zich, maar hoe realistisch is het idee voor de Koningshaven?

Dat wordt de komende maanden in beeld gebracht. Zowel stedenbouwkundig als financieel en tijdtechnisch wordt namelijk uitgezocht of het idee überhaupt haalbaar is. De eerste geluiden zijn echter niet al te positief. Wethouder Erik de Ridder gaf aan dat hij eerder het idee (onofficieel) heeft laten onderzoeken, maar dat het buitengewoon complex bleek. Of het nieuwe onderzoek tot dezelfde conclusie komt, moet nog blijken!

FAQ in Tilburg

Heb jij nog prangende vragen over een onderwerp in Tilburg? Vraag jij je al tijden iets af? Laat het ons dan weten, wij zoeken het graag voor je uit en zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij.