FAQ in Tilburg: update Spoorpark, laatste stuk AaBe terrein en waar komt dat geluid vandaan?

Spoorpark

Als redactie van Tilburg.com krijgen we regelmatig vragen over de stad. Over openingstijden, evenementen, nieuwe winkels, horecazaken en meer. Natúúrlijk geven we jullie maar al te graag antwoord op alle vragen over Tilburg, maar waarom zouden we de meest gestelde vragen niet gewoon delen? Wel zo handig: want er zijn een aantal onderwerpen die wel héél erg vaak terugkomen.

Foto: Twitter Spoorpark Tilburg

Hoe staat het er voor met het Spoorpark?

Spoorpark

Begin maart schreven wij dat er hard gewerkt wordt aan het gloednieuwe spoorpark. Hier is gelukkig niets aan veranderd. In februari werden de plannen voor een skatebowl in het Urban Sports Area (USA) goedgekeurd en deze maand is de bouw van dit gebied van start gegaan (zie punt 7 op de kaart). Sterker nog, de oplevering van het bikepark (of pumptrack) is op 31 mei om 14.30 uur! Het USA zal uiteindelijk bestaan uit een skatepark, street-obstakels, bikepark en boulder gebied. Daarnaast komt er gladde betonnen bestrating rondom te liggen zodat iedereen kan komen skaten, steppen of rolschaatsen.

Wat misschien nog wel het allerleukste is: ergens deze zomer (precieze datum nog niet bekend) wordt het gebied al toegankelijk voor publiek. Dit zal waarschijnlijk tot aan de officiële opening alleen in de weekenden zijn. Dit kan volgens initiatiefnemer Lois de Jong in juli zijn, maar ook in augustus of september. De officiële opening van het Spoorpark staat vooralsnog gepland voor Koningsdag 2019.

Wat gaat er gebeuren met het stuk AaBe terrein aan de Ringbaan-Zuid?

Op zaterdag 30 september 2017 werd de gloednieuwe Aabe Fabriek feestelijk geopend. Het terrein met industrieel karakter beschikt over ruim dertig winkels en een aantal supermarkten. Toch is er één stuk van het gebied dat nog geen metamorfose onderging: Blok D, oftewel de strook gebouwen direct aan de Ringbaan-Zuid tussen Van Asten Babysuperstore en de Sligro. Volgens het bestuur van het AaBe terrein zijn er absoluut plannen om deze gebouwen te verbouwen/op te knappen. Wanneer de verbouwing van start gaat en hoe dat eruit komt te zien, is vooralsnog niet bekend.

Waar komt dat geluid toch vandaan?

Dit zal waarschijnlijk een veelgestelde vraag worden dit weekend. Intents Festival staat namelijk op het programma! Op 1, 2 en 3 juni keert een van de grootste dance festivals weer terug naar Oisterwijk. Omdat het festival 15 jaar bestaat, pakken ze dit jaar nóg groter uit. Afhankelijk van het weer kan het zijn dat in Tilburg en de omliggende dorpen wat beats te horen zijn. In 2016 bijvoorbeeld, zorgde het natuurverschijnsel inversie (waarbij de temperatuur in hogere luchtlagen warmer is) ervoor dat het geluid makkelijk werd verspreid. Het resultaat: meer dan 350 meldingen van geluidsoverlast uit Tilburg, Goirle en Hilvarenbeek. Dit betekent volgens de OMWB overigens niet dat de geluidsnormen zijn overschreden.

FAQ Tilburg

Heb jij nog prangende vragen over een onderwerp in Tilburg? Vraag jij je al tijden iets af? Laat het ons dan weten, wij zoeken het graag voor je uit en zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij. Benieuwd welke vragen wij eerder hebben beantwoord? Kijk dan even hier.