Fatima wint felbegeerde Publieksaward van P-Nuts

Buurtteam Fatima

In Tilburg werden op 16 april de P-Nuts Awards uitgereikt, dé aanmoedigingsprijzen voor lokale duurzame-energie-initiatieven. Een thuiswedstrijd voor het buurtteam van Fatima, dat de felbegeerde Publieksaward in de wacht sleepte voor een revolutionair idee om re-integratie, maatschappelijke activiteit en besparingsmaatregelen aan elkaar te koppelen.

Nicolaas Veltman nam namens Fatima de prijs in ontvangst. “In totaal deden 71 initiatieven mee, dus het is een grote eer dat wij gewonnen hebben. Mede dankzij actieve buurtbewoners en studenten van de universiteit van Tilburg behoorden we al snel tot de koplopers. Maar het bleef tot het laatste moment spannend of we zouden winnen; er ontspon zich een nek-aan-nekrace met een burgerwindeturbine uit het Noord-Limburgse Neer. Uiteindelijk haalden wij 1253 voorkeurstemmen binnen, zestig meer dan de nummer twee.”

Het mes snijdt aan alle kanten
Fatima won de publieksprijs met het idee voor LESS: Local Energy Saving Support. Het komt erop neer dat je mensen die het financieel moeilijk hebben, zou belonen voor vrijwilligerswerk. Veltman: “Je zou bijvoorbeeld mensen kunnen opleiden tot buurtadviseur energiebesparing. Zo kunnen ze een bijdrage leveren aan een maatschappelijk doel. Als tegenprestatie zouden ze dan zelf bijvoorbeeld looptijdverkorting krijgen op een lening voor energiebesparende maatregelen. Het mes snijdt aan alle kanten: het wordt aantrekkelijker om vrijwilligerswerk te doen én om je huis energiezuiniger te maken. En als je dat eenmaal hebt gedaan, gaan je lasten omlaag, waardoor je weer meer financiële ruimte krijgt.”

Ervaringen in de buurt
Het idee komt voort uit ervaringen die Nicolaas Veltman en zijn buurtteam de afgelopen jaren in Fatima hebben opgedaan: “In onze buurt zijn we al een paar jaar bezig met energiebesparing, onder meer via de Blok-voor-Blok aanpak van de overheid en nu met ondersteuning van Buurkracht. Gemiddeld hebben we energielabel F, dus er zit veel potentieel. Maar dan moet je wel eerst investeren. Veel mensen kunnen of willen dat nu niet omdat ze onzeker zijn over hun inkomen. Denk aan zzp’ers, kleine ondernemers of werklozen. Tegelijkertijd zien we dat heel veel mensen zich inzetten voor de sportvereniging, in de zorg of op andere vrijwilligersterreinen. Daarmee genereren ze ‘maatschappelijk rendement’: de overheid hoeft bepaalde kosten niet te maken. Dat bracht ons op het idee om die baten te koppelen aan maatschappelijke investeringen.”

Enorme opsteker
Met de P-Nuts Award is Nicolaas Veltman bijzonder opgetogen: “Alleen krijgen we LESS niet van de grond. Daarom wilden we aandacht voor het idee krijgen en die hebben we nu. Ook van de gemeente. Ik hoop dat we ons idee met hun steun verder kunnen uitwerken als een voorbeeldproject. In onze buurt heeft de prijsuitreiking in elk geval al veel teweeggebracht. Fantastisch dat we zo veel stemmen hebben gekregen. Een enorme opsteker, deze prijs geeft ons weer nieuwe energie om door te gaan.”