Feestcafé, Italiaanse Bistro en cafetaria: ondernemer Rick Broers (25) investeert tijdens corona in nieuwe horecazaken

Rick Broers

Rick Broers is pas 25 jaar, maar heeft er al een hele carrière in de Tilburgse horeca op zitten. Hij nam op 21-jarige leeftijd Feestcafé de Prins over, verbouwde de zaak grondig en toen kwam de coronacrisis. Bij de pakken neer zitten? Allesbehalve dat. De ambitieuze ondernemer opende met Cafetaria ’t Paleis zijn tweede onderneming en is nu klaar om daar een derde horecazaak aan toe te voegen: Bistro Palazzo. Tijd om bij te praten.

Op je 25e eigenaar zijn van drie horecazaken, het is niet voor veel ondernemers weggelegd. “Ik heb altijd de droom gehad om een eigen café te runnen, maar had ook niet gedacht dat ik op mijn 25e eigenaar zou zijn van drie zaken,” vertelt Rick.

Hij heeft een bijzonder ondernemersverhaal. “Ik ben bij Feestcafé de Prins begonnen als dj. Ik focuste me toen jarenlang op mijn dj-carrière en draaide naast onze stad ook in steden als Breda en Rotterdam. Toen ik een keer een biertje ging drinken bij de Prins, vertelde oud-eigenaar Sander dat hij zijn zaak wilde verkopen. Dat was een grote kans voor me. Ik schakelde snel en besloot om het te doen. Mijn eigen café is immers altijd een droom voor me geweest.”

Sinds 2017 staat Rick aan het roer van de Prins. Maar veel veranderde hij er niet. “We draaien op studenten en vaste gasten. Op een gegeven moment besloten we om de zaak te verbouwen zodat we klaar zouden zijn voor de komende jaren. En toen kwam corona. Onze vaste gasten hebben één weekend van het nieuwe jasje van de kroeg kunnen genieten, maar het heeft helaas nooit vol gestaan.”

Toch heeft Rick met Feestcafé de Prins ondanks het ontbreken van grote evenementen nog een prima zomer gedraaid. “We gingen ons focussen op barbecues op ons terras en dat liep goed. Ook hadden we geluk met de vakantiekermis en een prachtige zomer. Zo heb ik in de tijd dat we open waren een buffertje kunnen opbouwen en geïnvesteerd in mijn nieuwe zaken.”

‘Ik kan dit niet tot mijn 65e doen’

Naast Feestcafé de Prins stond namelijk al jarenlang een mooi pand leeg. Daar zag Rick al snel kansen. “Ik weet dat ik niet tot mijn 65e eigenaar kan zijn van een feestcafé. Daarnaast zag ik een kans om tijdens de tweede lockdown een zaak te openen waarmee ik nog wel omzet kon realiseren. De cafetaria’s waren immers gewoon open.”

En dus opende Rick eind november 2020 Cafetaria ’t Paleis naast zijn feestcafé. “De reacties zijn goed. We krijgen veel complimenten over onze friet en klantvriendelijkheid.” Veel Tilburgers genieten inmiddels van de friet van Cafetaria ’t Paleis die ze binnen een kilometer van de zaak bezorgen. Ook kun je er uiteraard afhalen. En wat je dan zeker moet proeven? “We maken gebruik van boerderijfriet en die is top. En ons stoofvlees is huisgemaakt, dat moet je ook zeker proberen.”

‘Klaar om onze bistro te openen’

Rick zijn cafetaria loopt inmiddels op volle toeren. Tijd om in de tijd dat zijn feestcafé nog steeds gesloten is, iets anders aan te pakken: Bistro Palazzo (wat Italiaans is voor paleis). “Achter ons cafetaria hebben we een prachtige binnentuin waar je via een mooie poort terecht komt. Aan de binnentuin hebben we een Italiaanse bistro gemaakt die we zo snel mogelijk hopen te openen.”

De Italiaanse bistro biedt plek voor zo’n zeventig gasten. “Ik ben altijd een liefhebber van Italië geweest. Met Bistro Palazzo creëren we een stukje Italië middenin Tilburg.” De bistro bestaat binnen uit twee verdiepingen en wordt Italiaans aangekleed. “En in de binnentuin is het in de zomer net of je jezelf in Italië waant. Als je hier door de poort stapt, ben je in Italië.”

Op de menukaart staan authentieke verse Italiaanse gerechten. “Denk aan lekkere borrelplanken, een goede Italiaanse rib-eye, gevuld kippetje met Italiaanse kruiden en verschillende verse pasta’s. Allemaal versbereid door onze chef-kok, waar ik helemaal mee in mijn nopjes ben.” Uiteraard worden de gerechten begeleid door Italiaanse biertjes, wijntjes en een lekkere limoncello na.

Bistro Palazzo opent zodra het mag van het kabinet. “Nu zijn we twee dagen in de week aan het klussen in de bistro. Maar zodra we het sein krijgen dat we binnen open mogen, gaan we dag en nacht gasgeven en kunnen we binnen een week open.”

‘Onze zaken versterken elkaar’

Een feestcafé, cafetaria en Italiaanse bistro die tegen elkaar aan zitten en van dezelfde eigenaar zijn. Wellicht voor veel mensen een wat vreemde combinatie. “Ik denk dat mijn zaken elkaar versterken. Als je bij De Prins op het terras zit en zin hebt in een bittergarnituurtje bij je biertje, is dat zo geregeld. En als je bij Bistro Palazzo hebt genoten van een Italiaans avondje, maar nog even op stap wil, dan kan dat bij De Prins.”

Want het in de watten leggen van zijn gasten, daar leeft Rick voor. “In Tilburg kunnen we daar in de nachthoreca nog wel wat van leren. Bij veel kroegen kom je binnen, bestel je een drankje en dat was het dan. Ik wil ook in mijn kroeg de mensen in de watten leggen. Even een praatje met ze maken en ervoor zorgen dat ze zich thuis voelen.”

Na een jaar verbouwen, nieuwe zaken opstarten en leven tussen hoop en vrees, is Rick helemaal klaar voor de heropening. “Ik kan niet wachten totdat mijn kroeg weer ramvol staat en heel Tilburg kan genieten van onze Italiaanse gerechten in de bistro. Door die lockdowns heb ik een tijdje gedacht: ‘waar doe ik het allemaal voor’. Maar met het mooie weer in aantocht heb ik weer het vertrouwen dat we een mooie zomer gaan draaien.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over de horecazaken van Rick en actuele acties, updates en nieuwtjes? Volg Feestcafé de Prins, Cafetaria ’t Paleis en Bistro Palazzo dan zeker op social media.