Festivalpunten WOO HAH! Festival 2017: hoge cijfers

woo hah

Tienduizenden hiphopliefhebbers kwamen afgelopen weekend op de Spoorzone af om te genieten van het tweedaagse hiphopfestival WOO HAH! Wij stuurden Bowie van Loon van online hiphopplatform Hiphop In Je Smoel op het festival af voor een review. Bekijk hieronder de punten die hij heeft uitgedeeld!

Geschreven door Bowie van Loon (Hiphop In Je Smoel)

De drukste optredens

Travi$ Scott is ongetwijfeld de populairste artiest van het festival, want het veld voor de Snipes stage staat zaterdagavond afgeladen vol om de chaos (hij klimt op de containers die naast het podium staan, springt het publiek in en hij crowdsurft op de moshpit om maar wat te noemen) te aanschouwen. Gedurende het weekend was ook regelmatig de FunX stage in de Koepelhal onbereikbaar wegens de drukte. Niet alleen bij internationale namen als Flatbush Zombies, maar ook Nederlandse rappers als Josylvio en Kevin staan er voor een groot en gretig publiek.

De beste optredens: MHD (9,5), Stormzy (9), Mula B (8), Roméo Elvis & Le Motel (8), MocroManiac (7,5)

Het festival barst van de Amerikaanse supersterren, maar rap welke op ons eigen continent wordt gemaakt, bleek live vaak vele malen interessanter; de korte en krachtige verrassingsset van Mula B, de zomerse afrotrap van MHD, MocroManiac die al zijn complexe zinnen live net zo goed uit de mouw schudt als op plaat, de Franstalige Brusselaren Roméo Elvis en Le Motel die voor een groot gedeelte van het publiek niet te begrijpen zijn maar toch veel mensen laten dansen en ideale afsluiter Stormzy die met knallende grime de crowd in de Koepelhal van hun laatste energie ontnam waren de onvergetelijke momenten van deze editie van WOO HAH!.

20170630_WOOHAH_dag_1_clearfotografie_140-630x420

Het slechtste optreden: Gucci Mane (3)

Gucci Mane. Wordt bestempeld als een legende uit Atlanta en deed vanwege zijn gevangenisstraf nu pas zijn eerste optredens op Europees grondgebied. Die legendarische status maakte hij live niet waar, zijn performance was gewoonweg te zwak om iedereen in te pakken.

Het programma/de line-up: 7,5

Er was voor iedere hiphopliefhebber wat wils te zien en te horen. Voorgaande jaren was er meer ruimte voor hiphop uit de nineties, dat aanbod was nu wat mager. Maar daar heeft het jonge publiek het afgelopen weekend vast maling aan gehad.

Het randprogramma: 7

Er waren skate demo’s, breakdance-optredens, showcases van het Tilburgse talentontwikkelingtraject Talent Meets Talent en er waren feestconcepten die hun eigen blok mochten hosten zoals Smèrrig en The Get Down; waar je door de Smederij in te stappen, ineens ‘gewoon’ op een gruwelijke clubavond kon belanden. En de liefhebbers van kleding, accessoires en vinyl konden terecht op de festivalmarkt in de Wagenmakerij.

Het eten: 8,5

Er is niemand geweest die niet heeft gevonden wat hij/zij lustte, want er was van alles te vinden. Surinaamse broodjes, zelfgemaakte bitterballen, broodjes pulled pork, een luxe portie nacho’s, een voor je neus bereidde salami-pizza of iets vegetarisch? De foodhall en de parkeerplaats vol foodtrucks waren locaties waar je een paar keer per dag de moeilijkste keuze moest maken.

20170630_WOOHAH_dag_1_clearfotografie_141-630x420

De podia: 8

The Concrete Garden en The Forge waren sfeervolle toevoegingen en meer dan regelmatig ook drukbezocht. De aankleding van de FunX stage was prima en met een extra main-stage werd het publiek beter over het terrein verdeeld dan voorgaande jaren. Misschien is een videoscherm bij de Snipes stage nog iets om te overwegen, omdat wanneer je door grote drukte achteraan moest sluiten het zicht daar niet optimaal was.

Het bier: 7,5

Het terrein was groter dan ooit en dat betekende ook dat er meer bars te vinden waren. Daardoor hoefde je nooit lang te wachten op een vers getapt biertje, dat heerlijk koud was.

20170630_WOOHAH_dag_1_clearfotografie_157-630x420

De locatie: 7

De locatie an sich leent zich perfect voor een stadsfestival en het is alleen al uniek om je grootste hiphophelden te zien optreden terwijl er langzaam treinen passeren en het centraal station inglijden. Ondanks dat het festivalterrein groter is dan bij voorgaande edities, was het alsnog bij sommige optredens zó vol in de Koepelhal dat er niemand meer in mocht. Wij zijn in ieder geval benieuwd of de organisatie met de groei van afgelopen jaren in de Spoorzone kan blijven of dat het festival noodgedwongen moet verhuizen.

20170630_WOOHAH_dag_1_clearfotografie_162-630x420

De bereikbaarheid: 7

Vanaf de camping is het maar een korte wandeling en als je, net als wij, uit de stad komt is het makkelijk navigeren naar het NS-plein, om vanuit daar te wandelen naar de ingang bij de Willem II-passage. Het centraal station ligt op minder dan vijf minuutjes lopen en fietsers konden hun fiets kwijt achter het station of in de parkeergarages op de Heuvel of Pieter Vreedeplein, van waaruit het ook maximaal vijf minuten lopen is.

De voorzieningen: 8

Er waren meer sanitaire voorzieningen dan ooit. Ondanks dat er op zaterdag wat toiletten verstopt raakten, waren er geen noemenswaardige problemen. Er waren zowel buiten als binnen meer plekken waar wat gegeten, gerookt en gedronken kon worden en de echte lazy birds konden chillen in een hangmat. Er waren in de foodhal geen lange rijen te bespeuren bij de muntenautomaten en ook op een drankje hebben we nooit lang hoeven wachten.

20170630_WOOHAH_dag_1_clearfotografie_152-630x420

De beveiliging: 7

Op een incident op de vrijdag na, waarbij bezoekers verplicht werd om in de foodhal te blijven zodat ze geen afsluitende optredens konden zien, was de security zeer coulant. Het fouilleren bij de ingang ging in elk geval ‘s middags strikt maar snel, zodat iedereen zo vlug mogelijk aan een nieuwe dag vol feest kon gaan beleven.

Het geluid: 8

Een enkele keer vergat de geluidsman van dienst de microfoon van de agressief rappende Braz aan te zetten, waardoor hij zijn hele eerste track niet te horen was op het veld. Het geluid bij The Concrete Garden en in The Forge was vaak subliem te noemen en ondanks angst van ondergetekende voor veel galm was het ook langs de veelbesproken geluidswal goed toeven bij de Canna stage.

De bezoekers en sfeer: 8

Er waren bezoekers vanuit de hele wereld. Uw scribent van dienst heeft gesproken met Engelsen, Vlamingen, Duitsers en Italianen, maar ook vlaggen van Spanje, Canada en zelfs Amerika gespot in het publiek. Het zorgde voor een feest met steeds meer internationale allure en een gezellige sfeer. Een mengelmoes van allerlei stijlen en afkomsten ontmoetten elkaar in de vele moshpits.

Sfeerfoto’s bekijken? Dat kan! Camiel van de Wijdeven ging twee dagen voor Tilburg.com op pad en heeft prachtige foto’s gemaakt.