FIFA-toernooi verbindt jongeren met en zonder ‘rugzakje’

FIfa-toernooi

Sport verbindt, ook jongeren met en zonder ‘rugzakje’. Dat bleek zaterdag 29 juni in Tilburg, waar in totaal 30 jongeren in de Hall of Fame tegen elkaar streden in het FIFA-toernooi. De helft van de spelers heeft extra begeleiding in het dagelijks leven. Thijs, begeleider bij zorgorganisatie Self: “Het is prachtig om te zien dat tijdens zo’n toernooi iedereen gelijk is en gewoon plezier heeft met elkaar.”

Het initiatief voor dit FIFA-toernooi kwam van Self doen wat werkt, een organisatie die jongeren die het zelf niet redden in de maatschappij begeleidt vanuit de thuissituatie. Alle jongeren konden meedoen: zowel jongeren die door Self begeleid worden als alle andere jongeren uit regio Tilburg (verhouding 50/50).

Samen streden ze in de Hall of Fame steeds 1 tegen 1 op de tv’s en Playstations die Pro Players speciaal voor dit toernooi kosteloos leverde. Ook gaf Sem van den Hoof, dé eSporter van Willem II, vrijwillig een workshop en allerlei speltips aan de fanatieke deelnemers.

Rugzakjes vallen weg

Thijs, begeleider bij Self: “Het mooie aan zo’n sporttoernooi is dat al die ‘rugzakjes’ meteen wegvallen. Of je nou een mentale handicap hebt, om een andere reden extra begeleiding nodig hebt of probleemloos door je jeugd wandelt: iedereen zag de ander als normaal, echt fantastisch.”

Maatschappelijk verantwoorde hulp

Naast de hulp van Pro Players werd Self ook ondersteund door Active O2, die de frisdrank regelde, waar overigens gretig gebruik van werd gemaakt op deze snikhete zaterdag. Bank 15 verzorgde de locatie en Cheaque leverde de prijzen: een prachtige beker en een tegoedbon voor kleding van Cheaque voor de winnaar.

Iedereen heeft gewonnen

Thijs: “Eigenlijk heeft iedereen gewonnen: iedereen telde mee. Dat was ook ons doel, om jongeren die extra ondersteuning nodig hebben en jongeren die dat niet nodig hebben op een ontspannen manier met elkaar te verbinden. En dat is gelukt. Zo’n initiatief gaan we dan ook zeker weer nemen.”