Filmportretten van vluchtelingen in Tilburg

filmportretten

Documentairemaker Jesse van Venrooij heeft twaalf korte filmportretten gemaakt van vluchtelingen in Tilburg. De documentaire genaamd ‘Nieuwe Tilburgers’ wordt vanaf 28 oktober uitgezonden op Omroep Brabant.

Het idee

De vluchtelingenstroom in Nederland is enorm toegenomen. Documentairemaker Jesse van Venrooij schrok van de vaak negatieve en ongenuanceerde reacties hierover op social media. Hij wilde zelf gaan ontdekken wie de vluchtelingen nu eigenlijk zijn. Jesse maakte een serie korte filmportretten zodat Tilburgers een beeld kunnen krijgen van vluchtelingen in hun stad. Hij wilde onderzoeken wat voor verhalen er achter “de vluchteling” schuil gaan, welke ambities, dromen, angsten en talenten zij hebben.

De filmportretten

In maart en april 2016 heeft Jesse samen met geluidsman Olivier Nijs de portretten gefilmd. Ze filmden bewoners van de noodopvang in het oude Belastingkantoor en bewoners van de noodopvang in het oude St. Josephzorg. Maar ook filmden ze Tilburgers die ooit, soms al meer dan 20 jaar geleden, naar Nederland zijn gevlucht. Waarvan veel mede-Tilburgers niet beseffen dat dit ooit vluchtelingen waren, zoals de eigenaren van Afghaans restaurant Sarban. Zij zijn gewoon onderdeel van onze samenleving.