Filmreview: Crazy, Stupid, Love (2011)

Voor meer films kijk in de bioscoopagenda

Crazy, Stupid, Love (2011) ****
Regie: Glenn Ficarra, John Reque
Genre: Komedie, Drama

Steve Carell speelt Cal Weaver, een degelijke man met een goede baan, fijne kinderen en een mooie vrouw. Als zijn vrouw Emily (Julianne Moore) bekent dat ze is vreemdgegaan stort het leven van Cal in. Het koppel gaat scheiden en Cal ontmoet op een dag de vlotte, hippe Jacob (Ryan Gosling). Jacob heeft medelijden met Cal en tovert hem om tot een moderne, vlotte man. Jacob laat hem zijn wereld zien waarin stoere drankjes, hippe kleding en knappe vrijgezelle vrouwen de boventoon voeren. Cal merkt al gauw dat dit nieuwe leven niet helemaal bij hem past…

De film 'Crazy, Stupid, Love' behandelt het serieuze thema echtscheiding. Deze film laat ons op een luchtige, vrolijke manier zien wat mensen doorstaan tijdens een scheiding. De vrolijke, luchtige noot wordt veroorzaakt door de verhaallijn waarin de hippe Jacob om de hoek komt kijken. De transformatie doet denken aan modeprogramma's waarin mensen met een slechte, degelijke kledingsmaak een make-over ondergaan. Het spel tussen acteurs Carell en Gosling is hierbij erg grappig. Ook de talloze grappen die voorbij komen in de film laten menig kijker glimlachen (bijvoorbeeld als Cal uit een rijdende auto stapt of als hij met een rietje zijn drankje opdrinkt en hierbij zeurt over zijn ex).

Deze komische film kent vooral een dramatische toon, iets wat we al vaker zagen in 'In her shoes' (2005) en het minder geslaagde 'Bridesmaids' (2011). De nevenschade van het gezin in deze film komt duidelijk in beeld en zorgt hier en daar voor een wat overdreven gedramatiseerd sfeertje. Kinderen, vriendschappen en uiteraard het echtpaar zelf lijdt enorm. Carell speelt dit erg goed, iets wat we niet van hem gewend zijn. Hij wordt ook netjes aangevuld door actrice Julianne Moore. 'Crazy, Stupid, Love' is een niet allerdaagse komedie met romantiek en drama. Het script is voornamelijk voorspelbaar, maar toch is het gelukt om één detail heel goed tot het eind te bewaren. Dit soort komediefilms mag vaker worden gemaakt.

Door Ruud van Bergen