Filmreview: De Bende van Oss (2011) ***

Voor meer films kijk in de bioscoopagenda

Regie: André van Duren
Genre: Misdaad/Drama

De Bende van Oss is  een historisch misdaaddrama en gebaseerd op waargebeurde feiten. Johanna van Heesch (Sylvia Hoeks) is verzeild geraakt in 'de Ossche bende'. Deze bende komt regelmatig samen in haar café. Als Ties vrijkomt uit de gevangenis wil Johanna maar al te graag los zien te komen van Oss. De machtige Wim de Kuiper (Marcel Musters) zorgt er echter voor dat dit niet zo eenvoudig verloopt. Hoe harder Johanna probeert te verdwijnen uit deze misdaadcultuur des te verder zakt ze weg de wereld van oplichting, prostitutie en moord.

Hoe het kan zijn geweest in de jaren '30 in Oss laat deze film goed zien. Regisseur van Duren heeft deze tijd ontzettend goed in beeld gebracht. We zien fabrieken die domineren in het Brabantse landschap, nostalgische auto's, mooie authentiek ogende kostuums waaronder maatpakken en zelfs aan lingerie is gedacht. Deze regisseur heeft oog voor detail. Visueel gezien wordt met De Bende van Oss een sterke film afgeleverd. De negatieve verstandhouding tussen protestanten en rooms-katholieken wordt duidelijk in beeld gebracht, mede met dank aan acteur Jaap Spijkers als de smerige pastoor De Roos. Vooral de scène waarin wachtmeester Roelofse (Daan Schuurmans) door een processie loopt geeft duidelijk de negatieve houding ten opzichte van elkanders geloof weer.

De film begint heel sterk als een misdaadfilm á la Goodfellas. Johanna stelt in vlot tempo voor wie de belangrijkste karakters zijn. Daarna kijken we naar gevechten en misdaden die gepleegd worden door de bende. Tot dusver is de film spannend, mede dankzij o.a. Frank Lammers en Marcel Musters. Al gauw wordt duidelijk dat de verhaallijn van Johanna de boventoon gaat voeren. Het grootste nadeel daarvan is dat ze als het ware een heldin moet voorstellen. De uitspraak 'Een leven voor een leven' lijkt geschreven te zijn om maar een mooie quote in de film te hebben, want aan een stevige basis ontbreekt het hier. De karakters worden aardig neergezet, maar echt meeleven met de personen lukt niet. Zelfs wachtmeester Roelofse geeft toe aan deze zwakheid als hij erg mild is voor Johanna.

De Bende van Oss is een visueel aantrekkelijke film, heeft sterke cast en kent hier en daar spannende momenten, maar blijft te oppervlakkig om een klassieker te worden.

Door Ruud van Bergen