Filmreview: Journey 2: The Mysterious Island (2012) ***

Regie: Brad Peyton
Genre: Actie/Avontuur

Puber Sean (Josh Hutcherson) krijgt een gecodeer bericht. Hij weet zeker dat dit bericht van zijn opa is die al twee jaar vermist wordt. Zijn stiefvader Hank (Dwayne Johnsons) ontcijfert de code voor Sean. Het bericht blijkt te zijn verzonden vanaf een geheimzinnig eiland in de Grote Oceaan. Hank neemt Sean mee naar de haven vlakbij het eiland, in de veronderstelling dat dit eiland niet bestaat. Al snel komt Hank erachter dat het mysterieuze eiland wel bestaat.

In 2008 verscheen de ontzettend matige film Journey to the Center of the Earth. Deze film was destijds vernieuwend, omdat het veel 3D-effecten bevatte en bracht meer dan 230 miljoen Dollar op. Reden genoeg om een tweede deel te maken. Bij het maken van Journey 2 is dan ook ietwat beter nagedacht over het verhaal en de cast. Acteur Josh Hutcherson wordt ditmaal vergezeld door topacteurs als Michael Caine en Dwayne Johnson. Deze twee heren spelen zorgen er samen voor dat er veel komische situaties ontstaan waaronder de uitleg van Hank over hoe je een vrouw kunt versieren met de 'Peck-pop of love'. Caine speelt Alexander, de opa van Sean. Alexander is een doorgewinterde avonturier die zijn kleinzoon naar een eiland lokt, maar een hekel heeft aan de brede Hank (Johnson). Hank heeft op zijn beurt ook een gruwelijke hekel aan betweter Alexander. Het gekibbel tussen deze twee acteurs is dan ook het leukst aan deze film.

Is er nog meer interessants te zien? De film bevat tegenstrijdige special effects. Soms kijken we naar mooi afgewerkte landschappen op het eiland of zien we een reusachtige hagedis. Maar de scène waarin de filmhelden op de rug van bijen vliegen zijn zo ontzettend tenenkrommend slecht dat we die mooie effecten die we eerder zagen alweer snel vergeten. Het verhaal is luchtig en licht, precies zoals je bij een avonturenfilm kunt verwachten. Wellicht dat de jonge kijker wordt overgehaald om de verhalen van Jules Verne te gaan lezen? Acteur Luis Guzmán zorgt ook regelmatig voor een glimlach en actrice Vanessa Hudgens speelt rampzalig slecht. Ze kan geen enkele emotie goed overbrengen op de kijker. De film sluit af met een mogelijke verwijzing naar een derde deel. Dit kan een heel goed idee zijn, maar dan raad ik de makers hiervan aan goed na te denken over een sterker script en betere speciale effecten te gebruiken. De cast mag wat mij betreft terugkeren. Ruud van Bergen