Fit en gezond ouder worden: voorkom valpartijen

Een dagje ouder? Juist dan is het fijn om onbezorgd van de dag te genieten en te doen waar u zin in heeft. Lichamelijke en geestelijke fitheid zijn belangrijk. Met een goede conditie verkleint u bovendien de kans op valpartijen. En hoe is het met de conditie van uw huis? Met kleine aanpassingen in huis voorkomt u ook valpartijen!

Lekker bewegen en sterke spieren
Door te bewegen blijft u fit en kunt u langer meedoen met leuke activiteiten. Beweeg daarom minstens een half uur per dag: uw spieren blijven soepel en uw conditie verbetert. Maak eens een stevige wandeling of een fietstochtje. Tuinieren of zwemmen kan natuurlijk ook. Bewegen houdt uw spieren sterk. Als u bijvoorbeeld struikelt, blijft u makkelijker op de been.

Goed evenwicht
Verliest u snel uw evenwicht? Dan is de kans groter dat u valt. Raadpleeg uw huisarts als u vaker uw evenwicht verliest vanwege duizeligheid. Er zijn cursussen met oefeningen gericht op fitheid, ontspanning en het verbeteren van uw evenwicht. Informeer bij de Stichting Welzijn Ouderen in uw gemeente naar een cursus bij u in de buurt.

Snel reageren
Een goed reactievermogen is belangrijk voor uw veiligheid in huis en op straat. Een beweegcursus is geschikt om uw reactievermogen te verbeteren. Informeer naar de mogelijkheden bij de Stichting Welzijn Ouderen in uw gemeente. Gebruikt u vier verschillende medicijnen tegelijk, een slaapmiddel of kalmeringsmiddel? Dan heeft dit invloed op uw reactievermogen. Bespreek daarom jaarlijks met uw (huis)arts uw medicijnengebruik.

Een veilig huis
Met kleine aanpassingen in huis kunt u valpartijen voorkomen. Zorg voor goede verlichting in de gang en op de trap. Leg geen losse spullen op de trap en werk losse snoeren weg. Breng beugels en antislip aan in de badkamer. Hulpmiddelen zoals een grijpstok maken uw dagelijkse leven makkelijker en veiliger. Overweeg eventueel de aanschaf van een personenalarm.