Flinke cheque ‘Stichting Boek winst’ voor goede doelen

stichting boek winst

De verkoop van gebruikte boeken via de boekenkasten in beide Tilburgse ziekenhuislocaties van het ETZ is een succesvolle manier om geld in te zamelen voor goede doelen. ‘Stichting Boek winst’ heeft onlangs vierduizend euro gedoneerd aan stichting ETZ Buiten Gewone Grenzen, voor gezondheidsprojecten in Tanzania en Oekraïne.

De opvallende boekentorens van ‘Boek winst’ staan in de buurt van de hoofdingang van ETZ Elisabeth en ETZ TweeSteden. De afgelopen maanden zijn gebruikte boeken verkocht voor de bouw van een operatie-unit van de medische post in Kighare, een plaats in Tanzania. De opbrengst van deze verkoop, drieduizend euro, is door Frank Tofield van ‘Boek winst’ aangeboden aan Marga Genemans van Stedenband Tilburg Same en uroloog Anton Breeuwsma van ETZ Buiten Gewone Grenzen. Stedenband Tilburg Same en stichting ETZ Buiten Gewone Grenzen werken regelmatig samen voor medische projecten in Tanzania.

Same District Hospital

In de regio Kilimanjaro ligt het plaatsje Same waar ETZ Buiten Gewone Grenzen het Same District Hospital heeft geadopteerd. In Same hoopt de stichting een aantal doelen te verwezenlijken. Allereerst moet de basiszorg in het ziekenhuis verbeterd worden. Daarnaast besteedt de stichting veel aandacht aan kennisoverdracht tussen verpleegkundigen en wordt het ziekenhuis materieel ondersteund met hulp van de lokale bevolking. Regelmatig vinden uitwisselingen van personeel plaats.

Kinderziekenhuis

Eerder kon bij het afscheid van Piet Spijkers, bestuurslid van ETZ Buiten Gewone Grenzen, een bedrag van duizend euro worden overhandigd voor het kinderziekenhuis in Lviv, Oekraïne. Het gespecialiseerde kinderziekenhuis in Lviv is een regionaal kinderziekenhuis waar vooral kankerpatiëntjes worden behandeld. ETZ Buiten Gewone Grenzen ondersteunt het kinderziekenhuis met medicijnen, apparatuur, medische materialen, renovatie van ruimtes en kennis door uitwisseling van personeel. Over en weer vinden jaarlijks stage-uitwisselingen plaats.

Initiatief

‘Boek winst’ is een initiatief van Frank en Inge Tofield. Zij zijn twee artsen die graag meedoen aan sportevenementen voor een goed doel. Met hun stichting zamelen ze gelezen boeken in om deze te verkopen. Ze doen dat via internet, maar ook op boekenmarkten en andere evenementen. Inmiddels steunen ze met hun stichting niet alleen via sportieve evenementen maar doneren ze regelmatig bedragen aan goede doelen. Sinds 2016 staan boekentorens in het ETZ.

Boeken gezocht

Omdat de verkoop zo’n groot succes is, kan ‘Boek winst’ veel gelezen boeken gebruiken om de boekentorens te vullen. Vrijwel iedereen heeft wel boeken in de boekenkast staan die na lezen niet meer van hun plaats komen. Gelezen boeken kunnen worden achter gelaten in de boekeninzamelkisten naast de boekentorens. Meer informatie: www.boek-winst.nu.