Fontys Hogeschool voor de Kunsten opent Curiosity Cafe: ‘We laten zien dat technologie niet complex hoeft te zijn’

Fontys Hogeschool voor de Kunsten opent binnenkort, op 2 maart, een nieuwe ontmoetingsplek: het Curiosity Cafe. Wij spraken projectleider Wouter Heine-Hädicke over technologie, kunst en over deze nieuwe werkplaats.

Het gebouw van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) is voor nieuwe bezoekers een groot doolhof. In een van de ruimtes vinden studenten binnenkort het Curiosity Cafe. “Dit wordt een plek waar kunst en technologie elkaar ontmoeten en samensmelten. Het is voor studenten die willen ervaren wat technologie voor hun makerschap kan betekenen,” vertelt Wouter.

Technologie voor het onderwijs

Wouter werkt nu zo’n drie jaar bij de FHK: “Het is mijn taak om technologie passend te maken voor het onderwijs.” Hiervoor werkte hij op een middelbare school in de Reeshof. “Daar heb ik een tech lab opgezet. Het was mooi om te zien dat we het zo ver konden krijgen, dat de technologie voor elk vak gebruikt werd. Bij aardrijkskunde presenteerden de leerlingen het weer met een greenscreen en tijdens geschiedenis gingen ze op reis naar het oude Egypte.”

Binnen Europa is de FHK de enige school die zoveel verschillende disciplines onder één dak heeft. “Technologie moet daar ook een onderdeel van worden. Het Curiosity Cafe moet een fijne ontmoetingsplek worden voor studenten die elk een andere discipline volgen. Hopelijk creëren we zo mooie samenwerkingen en innovatie,” vertelt Wouter.

Digital playground

In het Cafe is allerlei technologie te vinden, zoals bijvoorbeeld een XR stage. “Dat is eigenlijk een virtueel podium. De studenten krijgen hierdoor de kans om een heel ander soort publiek te bereiken,” legt Wouter uit. “Ook is hier straks een ruimte om podcasts en vodcasts te maken. Het Curiosity Café is een digital playground. We willen laten zien dat technologie niet complex hoeft te zijn.”

Op 2 maart opent het Cafe haar deuren. “Er vinden die dag verschillende dingen plaats. Allereerst organiseren we een markermarathon. Studenten bedenken onder tijdsdruk een tof concept dat ze vervolgens ’s avonds tijden de performance presenteren. Daarnaast organiseren we een expositie dat we het digital platform noemen. Deze expositie is een interactie met allerlei kunstwerken,” legt Wouter uit.

Toekomst

Op de vraag welke dromen Wouter heeft voor het Curiosity Cafe heeft hij snel een antwoord: “Ik hoop dat studenten hier uit nieuwsgierigheid heenkomen. Door de creatieve ideeën van studenten blijf mijn baan leuk en nooit saai. Op de lange termijn hoop ik dat het Curiosity Cafe een levend netwerk wordt, dat buiten landsgrenzen en beperkingen treedt. Ik geloof écht dat dat mogelijk is.”

Meer informatie

Wil jij graag meer weten over het Curiosity Cafe? Check het hier!