Fontys start in Tilburg met hbo-master op sportgebied

Twintig studenten van Fontys Sporthogeschool starten op vrijdag 18 september in Tilburg met de Master of Sports. De hogeschool biedt als eerste in Nederland deze 2,5 jarige deeltijdopleiding op hbo-niveau aan.

De master is bedoeld voor mensen die zich beroepsmatig bezighouden met sporten en bewegen, bijvoorbeeld in het onderwijs of de gezondheidszorg. ‘Deze mensen missen vaak de kunde en kennis om de praktijk ook evidence based vorm te geven. Fontys Sporthogeschool heeft daarom een masteropleiding ontwikkeld waarbij het accent ligt op toegepast onderzoek. Studenten leren hierbij bewezen effectieve onderwijs-, stumulerings- en trainingsprogramma’s te ontwerpen en uit te voeren,’ aldus Jos de Kooning directeur Fontys Sporthogeschool. Het comité van aanbeveling voor de masteropleiding op hbo-niveau bestond onder andere uit: Pieter van den Hoogenband, Erica Terpstra en Paul Rosenmöller.

Education en Health
Studenten volgen tijdens de opleiding eerst een algemeen basisgedeelte waarin de nadruk ligt op onderzoeks- en communicatieve vaardigheden. Daarna zijn er twee specialisaties mogelijk: education en health. De eerste richt zich op het belang van sport en beweging vanuit het perspectief van educatie. De specialisatie Health gaat meer over de effecten van sport en beweging voor de gezondheid.

Kleedkamer
Speciale gasten tijdens de eerste lesdag van de hbo-master, zijn Nicolette van Veldhoven en Gerard Rietjens. In een als kleedkamer ingerichte ruimte gaan beide gasten dieper in op hun specialisme binnen het domein sport en bewegen. Van Veldhoven is programmamanager Onderzoek bij de sportkoepel NOC*NSF. Zij zal wat vertellen over deelname aan de Olympische Spelen in 2012 en de ambities van de sportkoepel. Rietjens is inspanningsfysioloog. Vanuit deze functie is hij betrokken bij het Nederlands mannenhockeyteam en de Rabobank wielerploeg. Hij is specialist op het gebied van inspanning onder extreme klimatologische omstandigheden.

Locatie
De Master of Sports gaat op 18 september van start. Het programma duurt van 14.00 uur tot 15.00 uur. Locatie is Fontys Sporthogeschool, Goirleseweg 46 te Tilburg. Meer informatie over de opleiding is te vinden via www.fontys.nl/sporthogeschool.