6x unieke foodconcepten van Tilburgse bodem: van vegan kaascroissants tot handgemaakte pasta

foodconcepten

Als het food-ideeën aankomt, dan zit je in Tilburg wel gebakken. Er zijn meerdere restaurants, eettentjes en producten te vinden die je alleen maar in Tilburg kunt krijgen. En het mooie is: het ene foodconcept is nog unieker dan de ander! Anne Travel Foodie heeft zes bijzondere foodconcepten van Tilburgse bodem op een rijtje gezet die je misschien nog niet kent. 

Foto’s, selectie & tekst: Anne Travel Foodie

#1 Zelfgemaakte Pindakaas van Zoete Moed

pindakaas

Als kind stond Yvette Wouters al bij haar moeder in de keuken mee te bakken en na haar opleiding Food, Design & Innovation wist ze zeker dat ze hier iets mee moest gaan doen. Onder de naam Zoete Moed begon ze kleinschalig haar eigen pindakaas te maken van ongebrande pinda’s, zonder toegevoegde suikers, vetten of oliën. Inmiddels maakt ze maar liefst acht verschillende soorten pindakaas, met smaken zoals kaneel, kokos en chili. In 2017 opende ze haar eigen bakkerij in de Oude IJzergieterij aan de Piushaven. Naast alle pindakazen verkoopt ze hier ook haar zelfgemaakte lekkernijen. Dus als je een taartje nodig hebt voor een verjaardag of zin hebt in een lekkere koek na een wandeling kan je ook bij Zoete Moed terecht.

#2 No-Waste Catering van the Wasted Chef

wasted chef

Lucas werkte voorheen als chef in de Tilburgse horeca. Het viel hem daar op hoeveel eten er elke dag wordt weggegooid. Dit bracht hem tot het oprichten van zijn eigen bedrijf: The Wasted Chef. Zijn motto is ‘van schil tot pit’ en hij zal je dan ook verrassen met unieke verwerkingen van ingrediënten en bereidingen van producten. Lucas kan een diner aan huis voor jouw en je gasten verzorgen, catering voor je feest of evenement of een diner op locatie regelen. Maar wat hij ook doet: hij daagt zichzelf elke keer uit om te koken met zo min mogelijk voedselverspilling.

#3 Vegan kaascroissants van Van Planten

van planten

Ella Gorte begon vorig jaar haar bakkerij Van Planten uit een persoonlijke passie voor veganisme en lekker gebak. Ze maakt van alle bekende klassieke taarten een plantaardige variant; van cheesecake tot appelkruimeltaart. Als je wel eens koffie met wat lekkers hebt besteld bij conceptstore Velerlei aan de Nieuwlandstraat dan heb je het vegan gebak van Van Planten op! Haar vegan kaascroissants zijn haar nieuwste uitvinding en waren tijdens de vorige editie van de Dwalerij voor het eerst te koop. De plantaardige croissant is ontstaan doordat ze van een Fransman hoorde dat de originele croissant met zonnebloemolie werd gemaakt en dus eigenlijk veganistisch was. Ze ging aan de slag en ontwikkelde haar eigen recept voor een kaascroissant zonder traditionele kaas. Hopelijk liggen ze weer in haar kraampje bij de volgende editie van de Dwalerij op 24 juni.

#4 Perzisch ijs van Vittorio

vittorio perzisch ijs

Vittorio Desikan heeft zijn eigen cateringbedrijf genaamd Persian Delicacies, maar de meeste mensen zullen Vittorio kennen van de draaibrug bij de Piushaven. Hier verkoopt hij met mooi weer namelijk heerlijke Perzische ijsjes. Vittorio woont al jaren in Tilburg maar hij is hier niet geboren. 25 jaar geleden vluchtte Vittorio uit Iran, alhoewel hij het liever over Perzië heeft. Hij kookt nog steeds graag gerechten uit zijn geboorteland, en maakt dus ook zijn eigen Perzische ijs. Zijn plekje met tapijten bij de draaibrug is een heuse ontmoetingsplek en er zijn altijd wel een aantal mensen van een ijsje in het zonnetje aan het genieten. Niet alleen de ijsjes zelf zijn innovatief, zijn geïmproviseerde ontmoetingsplek is dat ook!

#5 Zelfgekweekte oesterzwammen van Zuiderzwam

zuiderzwam

Jacqueline van Eerd kweekt met Zuiderzwam haar eigen oesterzwammen op een bijzondere en milieuvriendelijke wijze. Ze kweekt ze namelijk op koffiedik van Tilburgse horeca. Deze koffiedik wordt normaal weggegooid en krijgt nu een nieuw doel als grond voor de oesterzwammen. Jacqueline kweekt en verkoopt niet alleen de oesterzwammen, ze maakt er ook heerlijke vegetarisch oesterzwambitterballen mee. En wist je dat Stadscafé de Spaarbank oesterzwamkroketten verkoopt met oesterzwammen die gekweekt zijn op hun eigen koffiedik? Ook leuk: ze verkoopt growkits waarmee je je eigen oesterzwammen kan kweken! Gewoon in je keuken!

#6 Verse pasta van Nido di Spaghetti

ravioli nido di spaghetti

In Italië vind je ze zowat op elke straathoek: Italiaanse vrouwen die verse pasta maken en het verkopen aan de mensen uit haar straat. Claire van Boxtel verbaasde zich erover dat je dit in Nederland eigenlijk niet ziet, en dat terwijl verse pasta enorm lekker is! Ze startte Nido di Spaghetti en maakt nu haar eigen verse pasta’s voor horeca en particulieren. Van spaghetti tot tagliatelle en ravioli, het is allemaal bij haar te bestellen. Ook handig; ze kan bevroren porties bezorgen. Dus je kan gewoon een voorraadje in de vriezer leggen en koken wanneer je er zin in hebt, ze hoeven niet eens vooraf te ontdooien.